U trendu

Direktor SZO demantovao da podržava vlasti u Tigraju

ŽENEVA – Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejezus demantovao je danas da je zauzeo stranu u sukobu u svojoj zemlji, Etiopiji i pozvao sve tamošnje strane da rade na miru i bezbednosti civila.

U poruci na Tviteru, Tedros je rekao: „Postoje izveštaji koji sugerišu da zauzimam stranu u ovoj situaciji. To nije istina i želim da kažem da sam samo na jednoj strani, a to je strana mira“.

On je napisao da mu se “slama srce” zbog situacije u njegovoj domovini i pozvao sve strane da rade na postizanju mira i osiguraju bezbednost civila i humanitarnu pomoć onima kojima je potrebna, dodajući da je posebno zabrinut zbog trenutne situacije sa kovid-19.

Etiopska vojska optužila je prethodno direktora Svetske zdavstvene organizacije Tedrosa Gebrejesusa da podržava i pokušava da obezbedi oružje i diplomatsku podršku za vladajuću političku partiju u Tigraju, koja se bori sa fedaralnim trupama.

General etiopske vojske Birhanu Jula rekao je da je Gebrejesus član Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja, „kriminalac koji bi trebalo da bude smenjen sa funkcije direktora SZO“.

On nije naveo više detalja o optužbama protiv Gebrejesusa, koji je Etiopljanin poreklom iz Tigraja.

Portparol SZO je rekao da nema komentar na optužbe protiv Gebrejesusa, preneo je Rojters.

Tedros Gebrejesus je bio ministar zdravlja i ministar spoljnih poslova od 2005. do 2006. godine u bivšoj koalicionoj vladi na čelu sa Narodnooslobodilačkim frontom Tigraja.

Front je predvodio zemlju sve dok premijer Ahmed Abij nije izabran za premijera pre dve godine.

Gebrejesus je 2017. postao prvi direktor SZO poreklom iz Afrike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.