U trendu

Dižarik: Presuda Vrhovnog suda SAD korak unazad

NJUJORK – Presuda Vrhovnog suda SAD kojom se ograničavaju ovlašćenja Vašingtona da smanji emisiju ugljenika iz elektrana predstavlja korak nazad u našoj borbi protiv klimatskih promena, izjavio je danas portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

„Ali, takođe, treba da zapamtimo da vanredna situacija globalne prirode kao što je klimatska promena, zahteva globalni odgovor, a akcije jedne nacije ne bi trebalo i ne mogu da utiču ili unište postizanje naših klimatskih ciljeva“, rekao je Dižarik, preneo je Rojters.

Vrhovni sud SAD ranije danas je usvojio ograničenja u nadležnosti savezne vlade da izdaje sveobuhvatne propise za smanjenje emisije ugljenika iz elektrana, u presudi koja će potkopati planove predsednika DŽozefa Bajdena da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama.

U presudi koja je doneta sa šest glasova „za“ i tri „protiv“ ograničena su ovlašćenja Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da reguliše emisiju gasova staklene bašte iz postojećih elektrana na ugalj i gas u skladu sa Zakonom o čistom vazduhu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar