U trendu

Đeljošaj: CG ne sme da bude inferiorna za Otvoreni Balkan

PODGORICA – Crna Gora ne sme biti inferiorna kad je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan, izjavio je predsednik Albanske alternative Nik Đeljošaj, i ukazao da iako je mala zemlja, Crna Gora mora biti među glavnim činiocima tog projekta.

Đeljošaj kaže da ne razume inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori.

„To je ispod nivoa, ali svakome bi trebalo ponuditi šansu da se promeni. Mi smo članica NATO i ne bi trebalo da strahujemo od bilo koga. Treba da se otvorimo za saradnju sa svima, a pogotovo sa komšijama“, napisao je Đeljošaj na svom Tviter nalogu, prenosi RTCG.

Okosnicu Otvorenog Balkana, kako je rekao, činiće Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija – tri države članice NATO, uz veliku podršku SAD.

„Kosovo će, kao najmlađa država, takođe biti deo Otvorenog Balkana. To je, uz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ukupno šest država. Otvoreni Balkan je zajednički projekat naših najznačajnijih međunarodnih partnera, a ja sam lično edukovan, ne samo politički, da se svrstavam uz američke vrednosti, bez izuzetaka“, rekao je Đeljošaj.

Otvorenim Balkanom se, smatra on, stavlja tačka na međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova i zatvara se, kako je rekao, „najvažnije otvoreno pitanje između država Zapadnog Balkana“.

„Ne možemo da stignemo u EU ako se ne otvorimo prema susedima“, zaključio je Đeljošaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar