Đokanović: Nestalo 35 metara plaže na Adi Bojani

ULCINJ – Na Adi Bojani, jednom od najlepših delova crnogorskog Jadrana, nestalo je 35 metara plaže, usled erozije koju je trebalo zaustaviti još pre godinu dana, izjavio je direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojn Đakonović.

Prema njegovim recima, pre godinu dana pojavile su se prve štete na objektima tog hotelsko-ugostiteljskog preduzeća.

Đakonović je za Jutarnji program TVCG rekao da se pričinena šteta na objektima procenjuje na nekoliko stotina hiljada evra i da bi zbog toga taj problem trebalo da bude visoko na agendi nadležnih državnih institucija.

„Tu smo gđe jesmo, moramo uraditi sve da erozivni proces svedemo što manji nivo i da naše objekte HTP Ulcinjska rivijera zaštitimo u što većoj meri“, rekao je Đakonović.

Istice i da je sama šteta manje važna u odnosu na činjenicu da je ostrvo Ada izgubilo deset posto svoje površine, ili 42 hektara kako kažu stručnjaci.

„To je ozbiljan problem koji treba da uključi sve alarme u sistemu. To je ostrvo koje je poznato u cijelom svetu i možda najljepše na Jadranu“, rekao je Đakonović.

Prema njegovim rečima, nestalo je više od 35 metara plaže, a voda je prodrla u objekte koji su u prvoj liniji do mora.

Upitan može li se vratiti izgubljeno, Đakonović kaže da se radi na studiji kako revalitalizovati Adu i vratiti joj ono što je nekad imala.

Projektom revitalizacije predviđena je izgradnja napera od vreća peska u dužini od 130 metara i nasipanje peska sa postojećće gomile, kazao je Đakonović i dodae da je to tek kraktoročno rešenje, kao i da su u HTP Ulcinjska rivijera skeptično da će ta mera uspeti da zaštiti njihovu imovinu.

Situacija je, kaže, takva da i najmanji talasi pričinjavaju štetu na objektima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.