U trendu

Đukanovic: Odnos SRB prema regionu potencijalno destruktivan

BRATISLAVA – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u Bratislavi da je odnos Srbije prema regionu „potencijalono destruktivan“ i da se Srbija „vratila politikama iz ranih devedesetih“ godina proĹĄlog veka.

Đukanović je u petak, tokom drugog dana posete Bratislavi, na konferenciji „Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbjednosti“ u organizaciji GLOBSEC-a, rekao da je, ĹĄto se tiče odnosa sa Srbijom, vaĹžno analizirati odnos te drĹžave prema Crnoj Gori, kao i prema zemljama u regionu.

„To je tradicionalan odnos u kom Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore. Mogu to potvrditi za vreme za koje sam u politici, a to moĹžemo potvrditi i istraĹživanjem istorijskih dokumenata čak iz XIX veka“, ističe Đukanović kako je prenela podgorička Antena M.

Srbija, kako tvrdi crnogorski predsednik, nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim i na tu drĹžavu kao na deo „srpskog sveta“.

„Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato ĹĄto se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gde god Ĺžive u regionu. To je ista greĹĄka koju je Slobodan MiloĹĄević napravio devedesetih, znamo ĹĄta se desilo u Bosni i Hercegovini“, istakao je Đukanović.

Dodao je i da „predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaĹĄtitu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori pokuĹĄava da predstavi kao legitiman cilj“.

„A ne moĹže meĹĄanje u unutraĹĄnje stvari jedne drĹžave biti legitiman cilj. Ĺ˝ao mi je ĹĄto Srbija ponavlja greĹĄke i plaĹĄim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini, oslanjajući se na podrĹĄku Moskve“, tvrdi dalje Đukanović.

Mišljenje je mnogih, kako je dodao da je Srbija izgubila Kosovo kad je Rusija bila slaba, što znači, ocenjuje Đukanović, da bi sada možda bilo vreme da se Kosovo vrati.

On je rekao i da je otvaranje pitanja izmena Zakona o slobodi veroispovijesti u Crnoj Gori učinjeno u pogreĹĄnom periodu, uoči parlamentarnih izbora, kao i da je SPC, kako dalje tvrdi, „uloĹžila sve resurse da manipuliĹĄe tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da predstavi na način kako je Ĺželela i upotrebi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa, te da oni dođu na vlast, i u tome je uspela“.

„Bez obzira na izborni rezultat, ovaj fenomen zasluĹžuje ozbiljnu paĹžnju. Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. NaĹžalost, vidim tu neĹĄto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom faĹĄizmu. Imam veoma sveĹže sećanje na devedesete, kada je Srpska crkva stigla pre vojske. IĹĄli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i paĹžnju na njih ako Ĺželimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, ocenio je Đukanović.

Srpska crkva je, dodaje, istovremeno, blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

„Znamo u kojoj meri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve delići velike slagalice koja uruĹĄava evropski sistem vrednosti i druĹĄtva“, smatra Đukanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.