U trendu

Đuljaš: Mađarska nije Putinov trojanski konj

BUDIMPEŠTA – Šef kabineta premijera Mađarske Đerđ Đuljaš rekao je da Mađarska nije trojanski konj ruskog predsednika Vladimira Putina, komentarišući stav Budimpešte u odnosu na rusko-ukrajinski konflikt.

„Takve optužbe su najgora propaganda“, rekao je Đuljaš u intervjuu objavljenom danas za švajcarski nedeljnik Die Veltvoče i istakao da Mađarska osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, kao i sve druge zemlje članice EU, prenosi MTA.

Naglašava da je Mađarska pokrenula program pomoći za podršku 1,2 miliona ukrajinskih izbeglica i da finansijski podržava Ukrajinu, a da je podržala i sankcije EU protiv Rusije.

„Ono što je zajednici potrebno jesu inteligentne sankcije koje bi više štetile Rusiji nego Evropi“, rekao je Đuljas.

Dodaje i da ko god je “iza” sankcija Brisela usmerenih protiv Rusije je najbolji prijatelj te zemlje, jer EU tim merama nije naškodila Moskvi već samoj sebi.

„Rusija je ove godine zaradila na energentima duplo više nego prošle godine“, rekao je Đuljaš dodajući da zapad svojim sankcijama doprinosi finansiranju ruske agresije.

On je pozvao da se što pre održi „evropska debata“ kako bi se dogovorila jedinstvena politika EU u vezi sa ratom u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar