Đurđić priznao krivicu i potpisao nagodbu s tužilaštvom

PODGORICA – Bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić priznao je krivicu u slučaju Kaspia i potpisao nagodbu sa Specijalnim državnim tužilaštvom, kojom je predviđeno da za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju bude osuđen na šest meseci kućnog zatvora, piše podgorička Pobjeda.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da je sporazum, koji je Đurđić potpisao sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, juče prosleđen Višem sudu na razmatranje i odlučivanje.

Protiv Đurđića i odbeglog biznismena Duška Kneževića u slučaju Kaspia podignuta je optužnica koju je Viši sud 20. maja potvrdio zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije Atlas banke na iznos od 12,5 miliona evra.

Kneževiću je prethodno vlasnik Kaspia Property isplatio 12,4 miliona evra za hotel Princes, međutim ta kupoprodaja nikada nije finalizovana.

Kaspia je aktivirala garancije Atlas banke i na sudu dobila svoj novac, dok Knežević milione koje je uzeo nikada nije vratio banci.

Prema navodima optužnog akta, Đurđić je bio podstreknut od Kneževića da izda i odobri garanciju „s ciljem pribavljanja koristi drugoj osobi“- Kneževiću, koji je većinski vlasnik banke.

U optužnici koju je potpisao Katnić, optuženi Knežević je 20. maja 2015. godine u Podgorici, uračunljiv, svestan svoga dela, čije izvršenje je zabranjeno, sa umišljajem podstrekao Đurđića da počini krivično delo.

„Knežević je Đurđića nagovorio da suprotno Zakonu o bankama i procedurama za izdavanje garancija Atlas banke potpiše i overi službenim pečatom garanciju za plaćanje AB -2005/15, koju je sastavio i odštampao na engleskom i predao mu je na potpis i ovjeru, u kojoj je navedeno da je nalogodavac – Duško Knežević, korisnik – Kaspia Pronerdes Holdings Limited iz Dubaia, kojom se garantuje da će Atlas banka, toj kompaniji platiti najviše do iznosa od 12,5 miliona evra“, navodi se u optužnici.

Banka se obavezala da će neopozivo i bezuslovno platiti kompaniji Kaspia Property zatevanu sumu, te da Atlas banka nema pravo da obavlja bilo kakva ispitivanja ili traži dokumentovanje zahteva za plaćanje.

List piše da je, nakon opsežne istrage i prikupljenih dokaza, utvrđeno da je Knežević odbio da Atlas banci, u kojoj je bio većinski vlasnik, vrati 15,2 miliona evra koliko je koštala garancija sa zateznom kamatom za njegove poslove sa kompanijom Kaspia Property. Međutim, kako nije realizovana kupovina hotela, a Knežević nije Azerbejdžancima vratio novac, aktivirana je garancija Atlas banke.

Tužilaštvo, navodi se, raspolaže i dokazima da je Kneževiću osim osam miliona uplaćen i ostatak kupoprodajne cene i to u martu iste godine. Prva tranša od dva miliona bila je 5. marta, a šest dana kasnije bila je transakcija od 2,4 miliona na dva Kneževićeva računa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.