Đurić: Ideologija uništavanja svega srpskog i dalje moćna

VAŠINGTON – Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je danas, povodom 17. godišnjicve pogroma Srba na Kosovu i Metojihi, da je ideologija u čijoj je osnovi potreba za sistematskim uništavanjem svega srpskog na teritoriji Pokrajine, koja je svoj tragični vrhunac dostigla 17. marta 2004. godine, i dalje moćna.

Đurić, koji je pre stupanja na dužnost ambasadora bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko, istakao je u objavi na Tviteru da se od 2004. godine srpski narod svake godine na ovaj dan seća i tuguje za desetinama ubijenih, stotinama ranjenih i više od 4.000 građana prognanih iz svojih domova.

Đurić je da je tog dana uništeno i ozbiljno oštećeno više od 900 civilnih i crkvenih dobara, uključujuči 35 pravoslavnih crkava i manastira, brojne srednjovekovne spomenike, verske i kulturne predmete, od kojih su neki čak i na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

„Nažalost, ideologija u osnovi potrebe za sistematskim uništavanjem svega srpskog na teritoriji Kosova i Metohije, koja je svoj tragični vrhunac dostigla 17. marta 2004. godine, i dalje je moćna. Stoga je na svima nama da ne dozvolimo da se ikada više dogodi bilo kakav egzodus ili pogrom“, poručio je Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.