U trendu

Đurović potvrdila: Zatražena ocena ustavnosti Đukanovićevog ukaza

PODGORICA – Predsednica Skupštine Crne Gore Danije Đurović potvrdila je danas da su poslanici parlamentarne većine danas predali zahtev za ocenu ustavnosti Ukaza predsednika Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta i Zahtev da Ustavni sud naredi da se obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata ili radnji po osnovu pomenutog Ukaza do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

U opširnom saopštenju, Đurović, između ostalog navodi da se Đukanović poziva na stav 3 člana 92 Ustava koji, kako kaže, „propisuje, ali i oblikuje i jasno definiše deklaratornu prirodu akta koji se donosi nakon ispunjenosti uslova iz stavova 1 i 2 člana 92 Ustava“.

“Dakle, odredba člana 92 stav 3 Ustava je norma koja se tumači i primenjuje u kontekstu celog člana 92, a ne odvojeno ili prema potrebi u datom trenutku“, navela je Đurović.

Prema njenim rečima, kada već Ustav propisuje uslove na osnovu kojih može doći do raspuštanja Skupštine, nedvosmisleno je jasno da ispunjenost tih uslova determiniše mogućnost donošenja ukaza, odnosno nedostatak tih uslova isključuje mogućnost donošenja ukaza o raspuštanju Skupštine.

“Takav način donošenja akata dobio bi oblik klasične samovolje pojedinca, a duh norme člana 92 našeg Ustava usmeren je na sprečavanje takvog ponašanja. Za donošenje ukaza, nakon ispunjenih uslova iz člana 92 stav 1 i 2 Ustava, neophodno je obrazloženje da bi se znalo po kom osnovu i iz kojih razloga se pristupa raspuštanju Skupštine, čime se ujedno vrši i skraćenje njenog mandata“, navela je Đurović.

Istakla je da je u konkretnom slučaju, apsolutna nepoznanica koji su razlozi za donošenje Ukaza, što predstavlja njegovu očiglednu manjkavost.

„Na ovaj način, aktom samovolje i neustavnim ponašanjem predsednik Crne Gore postupa suprotno Ustavu, čime je ugrožen ne samo princip podeljenosti i ravnoteže vlasti, već i pojedinačna prava poslanika Skupštine Crne Gore, o čemu će Ustavni sud Crne Gore takođe biti u prilici da odlučuje”, zaključila je Đurović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.