U trendu

Đurovic: Svaka inicijativa dobra ako ne koci evropski put CG

BEOGRAD – Premijer Crne Gore Dritan Abazović prisustvovaće sastanku inicijative „Otvoreni Balkan“ na Ohridu, kaĹže crnogorski ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović koji smatra da je dobra svaka inicijativa koja ide u prilog tome da se smanje čekanja na granicama i da se ukidaju biznis barijere.

Đurović je za Tanjug rekao da će Crna Gora kao ozbiljna drĹžava sagledati sve prednosti i mane inicijative „Otvoreni Balkan“.

„Naravno da nećemo prihvatiti nijednu inicijativu ako ona bude stopirala evropski put Crne Gore. Međutim, kao ĹĄto je premijer Abazović rekao, a i moje zapaĹženje je takvo, do sada nisam video neki ozbiljan dokaz da bi „Otvoreni Balkan“ ugrozio evropski put“, naveo je Đurović.

On je rekao da je Abazović potvrdio da će prisustvovati sastanku inicijative u Ohridu što je ocenio kao dobro jer, kako kaže, od razgovora može da bude samo bolje.

„Svaki kompromis se stvara onda kada razgovarate i zbog toga smatram da je to ispravna odluka premijera Abazovića. Verovatno će mu i premijeri drugih zemalja koje čine „Otvoreni Balkan“ predočiti benefite i ĹĄta je suĹĄtina te inicijative tako da ćemo shodno tome zauzeti stav i doneti odluku kao Vlada Crne Gore“, rekao je Đurović.

Dodao je da se Crna Gora trudi da nijedna odluka koju donese ne utiče na saradnju te države sa Briselom jer im je, kako kaže, Evropska unija strateški važna i teže ka njoj.

„Nećemo da uradimo niĹĄta ĹĄto bi stopiralo naĹĄ evropski put. Ići ćemo polako, mudro i sigurno, nećemo na prečac donositi odluke. Crna Gora i njena vlada znaju svoj prioritet u ovom trenutku, a to je EU“, kaĹže Đurović.

Komentarišući aktuelnu krizu i nestašice izazvane ratom u Ukrajini, Đurović je pohvalio poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će dokle god Srbija ima, biti i za susedne zemlje.

„To je lepa poruka predsednika Vučića, mislim da sa takvim porukama treba da nastupamo svi u regionu i izdignemo naĹĄe odnose na veći nivo. To je poruka koju Ĺželim da poĹĄaljem i cilj mog dolaska“, rekao je Đurović.

On je naveo da je agresija Rusije na Ukrajinu dovela do toga da je tržište poremećeno ne samo u Crnoj Gori ili Srbiji, već u celom svetu.

„Ogromna je nestaĹĄica, nadamo se da će to ludilo od rata prestati, da će patnja ljudi koji ratuju da se stopira, da će se vratiti normalna trĹžiĹĄna ekonomija i da ćemo ponovo biti u granicama normalnih cena i raspoloĹživosti roba“, rekao je Đurović.

Naveo je da Crna Gora računa na saradnju sa zemljama u okruženju i pomenuo da je razgovarao i sa ambasadorkom Bugarske koja je, kako kaže, rekla da je i ta zemlja voljna da pomogne Crnoj Gori.

„Da nam stavi na raspolaganje svoje Ĺžitarice, ulje, braĹĄno, ĹĄećer ĹĄto mislim da je uvek dobro, da imate prijatelje koji hoće da vam izađu u susret onda kada vam je potrebno“, rekao je Đurović, ali i dodao da Crna Gora trenutno nije suočena sa nestaĹĄicama.

Na pitanje kako će se ova kriza odraziti na turizam u Crnoj Gori, Đurović je rekao da im je predsezona sjajno krenula.

„Na podgoričkom aerodromu ne moĹžete da prođete koliko ima turista, čak se i plaĹĄim kako će naĹĄa infrastruktura da iznese toliki broj turista ako se ovakvim tempom bude razvijala sezona“, rekao je Đurović i dodao da očekuje sjajnu sezonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.