U trendu

Do kraja novembra odluka EU o otvaranju klastera sa Srbij

BRISEL – Zemlje članice EU bi do kraja novembra trebalo da donesu odluku o otvaranju klastera sa Srbijom što bi, u slučaju ”zelenog svetla”, trebalo da se dogodi u decembru.

„Komešar za proširenje Oliver Varheji juče je predstavio amabasadorima zemalja članica izveštaj Komisije o napretku Srbije, a sada je na EU prestonicama da ga proučce i donesu odluku“, receno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

Evropska komisija predložila je otvaranje klastera 3 koji obuhvata osam poglavlja iz oblasti konkurentnosti i rasta i klastera 4 koji sadrži četiri poglavalja koja se odnose na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Kada je reč o klasteru 3, Srbija je od osam poglavlja veh otvorila pet po prethodnoj metodologiji.

U klasteru 4 nema ni jednog otvorenog poglavlja, ali su sva tehnički spremna i nalaze se na stolu Radne grupe za porširenje Saveta EU ( COELA).

Komisija u izveštaju ocenjuje da je Srbija „ispunila prelazna merila za otvaranje oba klastera“, ali oko toga treba da se usaglase i svih 27 zemalja članica.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug kažu da u ovom trenutku još nema konkretnog izjašnajvanja zemalja članica i da se još čeka „imput“ koji će iz glavnih gradova doći njihovim predstavnicima u Briselu.

Napominje se da postoji grupa zemalja koje redovno podržavaju napredak Srbije u pristupnim pregovorima, a da se ostale u ovom trenutku „neutralne“ uključujući i Hrvatsku koja, bar za sada, nije iznela zvanične primedbe u okviru Radne grupe.

Prema procedurama EU, prva izjašnjavanja zemalja članica biće u Radnoj grupi za proširenje, nakon čega amabsadori (COREPER) treba da donesu i finalnu odluku.

Srbija je do sada, po staroj metodlogiji, otvorila 18 poglavlja od cega svih pet iz klastera 1 koji se smatra već otvorenim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar