U trendu

Dodik pozvao na konsultacije uoči sutrašne sednice NSRS

BANJALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sazvao je konsultacije sa liderima svih parlamentarnih stranaka u tom entitetu uoči sutrašnje posebne sednice NSRS, na čijem dnevnom redu bi trebalo da se nađe Izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenici od 10. do 19. jula 1995.

Dodik je tim povodom izjavio da je krajnji cilj tih konsultacja da se postigne političko jedinstvo o veoma važnom pitanju za Srpsku i naglasio da tu nema nikakvih skrivenih namera.

Kako prenosi RTRS opozicija se najverovatnije neće odazvati tom pozivu, jer smatra da je Izveštaj usvojila vlada i da samo ona ima dužnost da ispravi i promeni njegove delove.

Reč je o Izveštaju napisanom 2004.

Dodik je rekao i da je priča o navodnim skrivenim namerama u vezi sa konsultacijama zapravo predizborna, te da bi najbolje bilo da se svi nađu za istim stolom kako bi se dogovorili o zajedničkom pristupu.

“Ne negiramo da su počinjeni zločini i nad Bošnjacima, ali isto tako smatramo da informacija nije celovita, jer ne uključuje zločine nad Srbima“, kazao je Dodik.

Dodik je za „Glas Srpske“ izjavio da iz te informacije, takođe, treba isključiti elemente za koje je vreme pokazalo da nisu tačni.

Smatra da bi za Republiku Srpsku bilo najbolje da se i predstavnici opozicionih stranaka odazovu pozivu na sastanak.

„Kada neko gradi nacionalni konsenzus, ni ne pomišlja da bi bilo ko mogao da ostane izvan toga. Ne vidim razlog da neko pobegne od ovog pitanja. Na kraju krajeva, oni su bili na vlasti kada je ta informacija pisana”, podsetio je Dodik.

Namera konsultacija je ne da se sakrije bilo kakav zločin, već da se na osnovu dostupnih podataka sa terena utvrdi nova informacija, koja će moći da posluži kao relevantna za ocenu tih događaja“, istakao je Dodik.

Premijerka Željka Cvijanovic zatražila je ranije od poslanika da na sutrašnjoj sjdnici NSRS zauzmu, kako je navela, zreo i ozbiljan politicki stav o Informaciji o Izveštaju Komisije za Srebrenicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.