U trendu

Dogovor o produženju Novog START-a stupio na snagu

MOSKVA – Dogovor skopljen između Rusije i SAD o produženju Sporazuma o kontroli strateškog naoružanja, poznatog kao Novi START, stupio je danas na snagu nakon razmene relevatnih poruka, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova razmenilo je danas sa američkom ambasadom poruke o završtetku internih procedura potrebnih kako bi na snagu stupio dogovor o produženju Novog START-a koje je predviđeno za danas, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dokument podseća da će sporazum biti na snazi do 5. februara 2026. godine, u formi u kojoj je potpisan, bez bilo kakvih izmena, prenosi TAS S.

U njemu je takođe naglašeno da produženje Novog START-a omogućava očuvanje i dalje funkcionisanje ključnog mehanizma za održavanje štrateške stabilnosti koji ograničava broj projektila i nuklearnog oružja za obe strane.

Moskva takođe očekuje da će dogovor postignut sa Vašingtonom o sudbini Novog START-a prevazići dominantan trend kakav se mogao videti tokom prethodnih godina, a koji je bio uzrokovan destruktivnom američkom politikom, dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U njemu se takođe navodi da će biti potrebni značajni napori da se rusko-američki dijalog o kontroli naoružanja vrati na održivu putanju i da je Rusija spremna za taj poduhvat.

Pozivamo američku stranu da zauzme jednako odgovoran pristup i da konstruktivno odgovori na naše inicijative, istaklo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva i Vašington su 26. januara razmenili diplomatske poruke o postizanju dogovora o produženju Novog START-a, kada je održan i telefonski razgovor između Putina i Bajdena. Ruski predsednik je istog dana sporazum izneo pred Dumu, a potpisao ga je 29. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.