Dok Severna Koreja sprema slavlje, Zapad strahuje od nuklearne probe

Uoči sutrašnje proslave 105. godina od rođenja Kim il-Sunga, osnivača Severne Koreje, napetosti u regionu rastu, kao i strah zapadnih zvaničnika da bi najveći nacionalni praznik te zemlje, poznat kao „Dan sunca“, mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga.

„Napetosti su porasle usled strahovanja na Zapadu da se Severna Koreja priprema za novu nuklearnu ili raketnu probu, dok je Pjongjang besan zbog godišnjih prolećnih vojnih vežbi između SAD i Južne Koreje“, primećuje AP.

I dok se Severna Koreja sprema proslavu „Dana sunca“ koja obično uključuje veliku vojnu paradu i javne nastupe, u kojima često učestvuje više desetina hiljada ljudi, vojska te zemlje preti da će „nemilosrdno opustoštiti“ SAD ukoliko odluče da je napadnu.

„Naš najžešći odgovor SAD i njihovim podaničkim snagama biće preduzet na takav nemilosrdan način da neće dozvoliti agresorima da prežive“, navodi se u saopštenju severnokorejske vojske, koji je navela državna agencija te zemlje KCNA, preneo je Rojters.

Prethodno je američka televizija En-Bi-Si njuz, pozivajući se na upućene obaveštajne američke zvaničnike, objavila da su SAD spremne da pokrenu preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Severnu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

Pentagon nije želeo da komentariše tvrdnje američke televizije En-Bi-Si njuz.

Američki obaveštajni zvaničnici su dodali da su postavljena dva razarača SAD 480 kilometara od obale Severne Koreje koji imaju mogućnost lansiranja krstarećih raketa „tomahavk“ na teritoriju te zemlje.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je juče da Pjongjang predstavlja problem „koji će biti sređen“ i dodao da veruje da će kineski lider Si Đinping „raditi veoma naporno“ da pomogne u rešavanju tog izazova.

Tramp je jasno stavio do znanja Severnoj Koreji da neće tolerisati određene poteze i da neće unapred najavljivati odluke SAD, saopštio je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Jun Bjung Se je, ipak, izrazio uverenje da će se Vašington konsultovati sa Seulom ukoliko razmatra „preventivni napad“ na Severnu Koreju.

U telefonskom razgovoru s Trampom, kineski predsednik se založio za mirno rešenje rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu i obustavljanje nuklearnog programa Pjongjanga.

Tako je i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji upozorio da ne može biti pobednika u ratu između SAD i Severne Koreje, i pozvao obe strane da prekinu sa međusobnim provokacijama i pretnjama kako situacija ne bi izmakla kontroli.

Za mirno rešavanje tenzija založila se i nemačka kancelarka Angela Merkel pozivajući SAD i Kinu da izvrše politički pritisak na Severnu Koreju zbog njenog nuklearnog programa.

Oglasio se i Kremlj koji je saopštio da prednost daje diplomatskom rešavnju svih kriza, uključujući i onu na Korejskom poluostrvu.

I dok rastu strahovanja da je Severna Koreja na ivici šeste nuklearne probe, japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da održava „visok nivo nadzora“ i da „preduzima sve moguće mere“ kako bi odgovorilo na svaku moguću nepredviđenu situaciju na korejskom poluostrvu.

Premijer te zemlje Šinzo Abe upozorio je da je moguće da je Severna Koreja sposobna da proizvede rakete sa nervnim gasom sarinom.

„Glas Amerike“ je, pozivajući se na saopštenje američke vlade i „drugih izvora“, objavio da je Severna Koreja postavila uređaj u tunel, koji bi mogao da bude detoniran u subotu, a možda i ranije.

Istovremeno, sajt „38 Nord“, koji vodi americko-korejski institut Fakulteta za napredne međunarodne studije pri Džons Hopkins univerzitetu, javio je da fotografije Pungi-ri poligona za nukelarne testove, koje je napravio komercijani satelit u sredu, pokazuju stalnu aktivnost oko severne kapije, novu aktivnost u administrativnoj oblasti i nekoliko članova osoblja oko komandnog centra.

Sve to se događa dok se američki nosač aviona „UŠ Karl Vinson“ približava korejskom poluostrvu, primećuje Rojters.

Severna Koreja najavila je snažan odgovor na svaku vojnu akciju koja bi mogla da usledi posle odluke ratne mornarice SAD da pošalje nosač aviona i njegovu flotu u vode kod Korejskog poluostrva.

Severna Koreja ove godine je testirala nekoliko raketa, od kojih poslednju 5. aprila.

Peti nuklearni test Pjongjang je izveo 9. septembra prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.