U trendu

Doktrina: Širenje NATO ka granicama RUS neprhvatljivo

MOSKVA – Širenje NATO prema ruskim granicama je neprihvatljivo u odnosima Moskve sa tim vojnim blokom, proizilazi iz nove Pomorske doktrine koju je danas odobrio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Planovi NATO da premesti svoju vojnu infrastrukturu blizu ruskih granica i pokušaji Alijanse da preuzme globalne funkcije i dalje su neprihvatljivi za Rusku Federaciju i ostaju odlučujući faktor u njenim odnosima sa NATO, navodi se u dokumentu, preneo je TAS S.

Kako se precizira u doktrini, ruska nacionalna pomorska politika u atlantskom regionu se oblikuje uzimajući u obzir postojanje NATO čija je aktivnost usmerena na direktnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom i njenim saveznicima.

Američki kurs ka dominaciji u Svetskom okeanu i sve veća aktivnost NATO predstavljaju velike bezbednosne pretnje Rusiji, navedeno je u novoj Pomorskoj doktrini.

Glavni izazovi i pretnje nacionalnoj bezbednosti i održivom razvoju Ruske Federacije koji se odnose na Svetski okean su: strateški kurs SAD ka dominaciji u Svetskom okeanu i njihov globalni uticaj na međunarodne procese, uključujući i one koji se odnose na korišćenje transportnih puteva i energetskih resursa Svetskog okeana, navodi se u dokumentu.

Nova Pomorska doktrina, takođe, identifikuje širenje vojne infrastrukture NATO ka granicama Rusije i sve veći broj vežbi tog vojnog bloka u morima u blizini ruske teritorije kao glavne bezbednosne pretnje.

Ona ukazuje na pokušaje SAD i njihovih saveznika da ograniče pristup Rusije resursima Svetskog okeana i vitalno važnim pomorskim saobraćajnicama i želju SAD da postignu ogromnu nadmoć svoje mornarice.

Nova ruska pomorska doktrina predviđa jačanje aktivnosti na Arktiku, navodi se u dokumentu.

Ona predviđa diverzifikaciju i intenziviranje pomorskih aktivnosti na arhipelazima Špicbergen, Zemlja Franca Jozefa i Nova zemlja i na ostrvu Vrangel, navodi se u dokumentu.

Rusija će pojačati operativne sposobnosti Ratne mornarice kako bi osigurala nacionalnu bezbednost i zaštitila svoje interese u Svetskom okeanu, sledi iz nove Pomorske doktrine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar