U trendu

Dolazi važan period za odnose Beograda i Brisela

BRISEL, 15. januara ( Tanjug) – Evropska komisija bi 29. januara trebalo da izađe sa predlogom nove metodologije procesa pristupanja EU, saznaje Tanjug.

Nešto kasnije, Srbiju će posetiti komesar za proširenje Oliver Varheji.

U ovom trenutku radi se na organizovanju njegove dvodnevne posete, 6 i 7. februara, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu

Dolazak u Beograd, u narednim sedmicama, potvrdio je i šef diplomatije EU Žosep Borel.

Predlog nove metodologije pristupanja EU, na kome radi komesar za proširenje Oliver Varheji, trebalo bi da bude usvojen na sastanku svih EU komesara, u sredu 29. januara, navode Tanjugovi izvori u Briselu.

Dokument, koji bi trebalo da odgovori na zabrinutrosti pojednih zemlja clanica zbog efikasnosti dosadašnjeg procesa pristupanja EU, predstavice komesar Varheji na konfernciji za novinare u Briselu, odmah nakon usvajanja predloga na sastanku komesara 29. januara, navode izvori iz Komisije.

Dodaje se da je u pitanju ”koncizan dokument“, sa konkretnim predlozima o nacinu nastavka procesa pristupanja.

Godišnji izveštaji o svim zemljam u procesu proširenja, ukljucujuci i Srbiju, ocekuju se „na prolece“, najverovatnije u maju 2020. godine.

Komisija će pred martovski samit EU lidera izaći i sa posebnim izveštajem o Sevrenoj Makedoniji i Albaniji, kako bi doprinela planiranim razgovorima o otvaranju pristupnih pregovora sa ove dve zemlje.

Neposredno nakon objavljivanja nove metodologije pristupanja, komesar za proširenje Oliver Varheji trebalo bi da poseti Beograd.

Varheji bi u Beogradu trebalo da razgovara sa srpskim zvanicnicima o napretku Srbije na EU putu i potencijalnom uticaju nove metodologije pristupanja na zemlje koje se vec nalaze u pristupnim pregovorima.

Sam Vraheji je više puta naglašavao da je njegov stav da se” pravila igre ne smeju menjati tokom igre” odnosnio da bi nova metodolgija trebalo da otkoci EU put Severne Makedonije i Albanije, ali ne i da utice na Srbiju i Crnu Goru.

Pocetkom februara u Srbiju bi trebalo da stigne i šef diplomatije EU Žosep Borel.

Borel je tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem ponovio svoj licni angažman na postizanju rešenja u dijalogu Beogarda i Prištine.

On je najavio da ce posetiti Beograd I Prištinu u narednih par nedelja, najverovatnije cim se formira vlada u Prištini.

Prilikom preuzimanja dužnosti šefa EU diplomatije od Federike Mogerini, Žospe Borel je naglasio da ce njegov priorite biti rad na sveobuhvatnom sporazumu izmedu Srbije i Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar