U trendu

Domovinski pokret se ograđuje i traži javno izvinjenje od Zlatka Hasanbegovića

ZAGREB – Opozicioni Domovinski pokret Ivana Penave, inače, bivšeg HDZ-ovca i gradonačelnika Vukovara, saopštio je danas da se ograđuju od poslanika Zlatka Hasanbegovića, zbog toga što je, kako kažu, u posetu Zagrebu pozvao istorijske revizioniste iz Srbije, zahtevajući od njega javno izvinjenje.

„Pre nekoliko dana, na poziv dr. Zlatka Hasanbegovića, u Zagrebu su gostovala dva poznata zagovornika istorijskog revizionizma i rehabilitacije četnika iz Srbije, kao i određenih frakcija četničkog pokreta“, navodi se u saopštenju Domovinskog pokreta, preneo je hrvatski portal Index.

Navode da je tada u prostorijama Hrvatskog instituta za istoriju održano predavanje povodom izlaska knjige „Bosanska golgota četnika 1945. godine’, autora Bojana Dimitrijevića i Nemanje Devića.

„Već i sam naslov knjige, kao i veliki deo njenog sadržaja, upućuju na neprihvatljiv pokušaj rehabilitacije četničkog pokreta i to usred hrvatskog glavnog grada Zagreba“, pišu iz Domovinskog pokreta.

Prema saopštenju, autori knjige, Dimitrijević i Dević, na samom predstavljanju izneli su, kažu, „naramak istorijskih laži i montiranih konstrukcija“.

„Pritom izbegli su da daju širu sliku četničkog pokreta i sramotnu istinu o delovanju raznih četničkih jedinica koje su tokom Drugog svetskog rata provodile krvavi zulum nad Hrvatskim narodom na području današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, navode iz Domovinskog pokreta.

Ne ulazeći uopšte u naučne motive pojedinih istoričara, iz Domovinskog pokreta kažu da se ne mogu oteti utisku da je, kako kažu, „sporno predstavljanje iskorišteno kao još jedan u nizu pokušaja rehabilitacije zločinačkog četničkog pokreta, koji svoje odvratne zločine nad nesrbima nije činio samo od 1941. do 1945. godine, već su njegovi sledbenici isto ponovili i tokom velikosrpske agresije devedesetih od Vukovara do Srebrenice“.

Zato se, kažu Klub poslanika Domovinskog pokreta ograđuje od Hasanbegovićevog rada iako je i on član ovog kluba.

Čvrsto se, navode, ograđuju od takvog Hasanbegovićevog rada i učestvovanja u predstavljanju knjige koju, kako kažu, smatraju skandaloznim pokušajem rehabilitacije četničke ideje čak i u Hrvatskoj.

„Domovinski pokret zbog toga od dr. Hasanbegovića očekuje javno izvinjenje svima onima koje je njegov privatni nastup povredio“, navodi se, između ostalog, u opširnom saopštenju Domovinskog pokreta.

Inače, Hasanbegović je kao predsednik koalicionog partnera Bloka za Hrvatsku član poslaničkog Kluba Domovinskog pokreta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.