Dorijan stigao do obala Severne Karoline

VAŠINGTON – Uragan Dorijan stigao je danas do obale Severne Karoline, udarivši snažnim vetrovima i velikim talasima na plaže te savezne američke države, samo nekoliko dana nakon što je potpuno uništio pojedine delove Bahama.

„Oluja sa vetrovima jačine i do 150 kilometara na čas obrušila se na Kejp Hateras oko 09:00 sati po lokalnom vremnu“, saopštio Nacionalni centar za uragane.

U saopaštenju se dodaje da je oluja prešla preko spoljen obale Severne Karoline sa vetrovima olujne jačine od centra uragana i poslala vetrove jačine tropske oluje više od 320 kilometara od centra, prenosi Rojters.

„Već je palo 25 centimetara kiše duž obale između Čarlstona u Južnoj Karolini i Vilmingtona u Severnoj Karolini, na razdaljini od oko 275 kilometara“, saopštili su meteorolozi i najavili da će se kiša kretati ka severu.

Očekuje se da će Dorijan kasnije danas doneti vetrove jačine tropske oluje na ostrvo Nantuket, a na Martine vinograde u Masačusetsu rano u subotu.

„Dorijan će po svoj prilici poštedeti ostatak američke Istočna obale i dosta izgubiti na snazi pre nego što stigne do Nove Škotske u Kanadi“, navodi Nacionalni centar za uragane.

Vise od 280.000 domaćinstava i kompanija ostalo je jutros bez struje u Severnoj i Južnoj Karolini.
Severnije, u Virdžiniji, naređena je evakuacija.

Uragan je prethodno izazvao veliko razaranje na Bahamima, gde je prema dosadašnjim podacima poginulo 20 ljudi, a hitno je potrebna humanitarna pomoć za najmanje 70.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.