U trendu

Dosledna podrska SRB i Kipra kljucnim nac. pitanjima

NIKOZIJA – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je danas da su Srbija i Kipar posvećeni produbljivanju saradnje i proširenju dijaloga u svim oblastima, kao i za doslednu i principijelnu uzajamnu podršku u ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novianre sa kiparskim kolegom Janisom Kasulidisom izrazio zahvalnost na podršci koju Kipar pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao pitanju od našeg prvorazrednog nacionalnog interesa, a posebno za razumevanje koje Kipar pokazuje za tešku situaciju sa kojom se suočavaju Srbi i nealbansko stanovništvo na KiM.
„Tokom današnjih razgovora bilo je reči i o naporima koje Srbija ulaže kako bi se došlo do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Bilo kakav oblik jednostranosti nije prihvatljiv i to je nešto što deluje potpuno suprotno postizanju sveobuhvatnog i održivog rešenja“, ukazao je Selaković.

On je istakao da je za nastavak aktivnosti u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, podrška zemalja koje se zalažu za poštovanje međunarodnog prava koje, zbog toga, ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, neprocenjiva je za Srbiju.
On je dodao da su u razgovoru imajući u vidu da je stabilnost regiona od prioritetne važnosti za Srbiju, kao i za Kipar, naglasili zajedničko opredeljenje da se učini sve da bi se očuvala i učvrstila stabilnost regiona Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana.

Selaković je rekao da današnji susret sa ministrom spoljnih poslova vidi kao još jednu potvrdu odličnih bilateralnih odnosa i da očekuje skoru posetu Kasulidisa Srbiji i održavanje Poslovnog foruma.
„U današnjim razgovorima potvrdili smo odnos tradicionalnog prijateljstva, bliskosti i solidarnosti naših bratskih naroda, i pokazali odlučnost da, kroz dalje aktivnosti, učinimo da naši odnosi u budućnosti budu još bolji i sadržajniji u budućnosti“, rekao je Selaković.

On je zahvalio Kipru i na doslednoj i kontinuiranoj podršci procesu pristupanja Srbije EU, što je u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje.
„Takođe, zainteresovani smo i aktivno radimo, zajedno sa Kiprom i drugim državama iz okruženja, na jačanju saradnje u oblasti energetike, naročito u kontekstu energetske diversifikacije“, rekao je Selaković.
Naveo je da je Srbija zainteresovana za proširenje i produbljivanje ekonomske saradnje sa Kiprom i napomenuo da je od januara do kraja maja, povećan obim trgovine i privrednog prometa za 30,3 odsto.

„Želim da ohrabrim poslovnu zajednicu Kipra da investira u Srbiju, čiji je privredni rast među najvećim u Evropi i koja garantuje sigurnost ulaganja i brojne pogodnosti stranim investitorima“, poručio je Selaković.
On je naveo i da su zajednički konstatovali da je posle zajedničke sednice dve vlade 2013. i 2018. godine, što skorije održavanje treće zajedničke sednice u obostranom interesu i da će na tome intenzivno raditi.

Selaković je rekao i da Srbija pruža punu i bezrezervnu podršku nastojanjima Kipra da reši svoje najznačajnije nacionalno pitanje, u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Smatramo da bi sveobuhvatno rešenje za teritorijalni spor trebalo naći na osnovu relevantnih rezolucija UN i dogovora dve strane, na osnovu međunarodnog javnog prava“, rekao je Selaković.

Selaković je potvrdio stav Srbije u vezi sa svim pravima na osnovu međunarodnog prava Kipra o istraživanju i eksploatisanju njegove eksluzivne ekonomske zone u istočnom Mediteranu.

„Kao što smo već zauzeli jašan stav o pitanju Varoše, koja mora da pripada svojim vlasnicima. I tu se opet suočavamo sa unilateralizmom, koji smo danas zajedno osudili“, napomenuo je Selaković i dodao da u tom smislu prepoznajemo značaj uspostavljenog trilateralnog formata sa Grčkom.

„Nadamo se da će, nakon prvog uspešnog sastanka u Beogradu, 5. aprila 2021. godine, uskoro, u Solunu, biti održan i naredni sastanak u ovom formatu“, naveo je Selaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.