U trendu

Doza koštala 12, sada 19,5 evra: Divljanje cena vakcina, premijer upozorio

Fajzerova vakcina koštala je 12 evra, zatim 15,50 evra, a Evropska komisija sada potpisuje ugovore po ceni od 19,5 evra, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi koju prenose bugarski mediji.

U nedavnoj raspodeli 10 miliona doza ove vakcine, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza, skoro 1,26 miliona.

Prema rečima bugarskog premijera, ispada da bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene. Cena vakcina BionTeka i Fajzera raste, navodi on.

Evropska komisija nikad nije otkrivala cene po kojima je dogovorila različite vakcine prošle godine. Iz belgijske vlade nakratko je procurio cenovnik prema kojem ispada da je vakcina „AstraZeneke“ koštala EU 1,78 evra po dozi, a Fajzerovo cepivo je 12 evra po dozi.

Bugarski premijer Borisov u svom obraćanju novinarima dodao je da se trenutno pregovara i potpisuje ugovor o 900 miliona doza vakcina po 19,5 evra. To je trošak od 18 milijardi evra za dalje sprovođenje vakcinacije, a doze će biti isporučene verovatno na jesen, zimu i tokom sledeće godine. Stoga i državnim budžetima svih zemalja članica treba da se pronađu sve veći iznosi za nabavku vakcina, zaključio je bugarski premijer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar