U trendu

DPS podneo krivičnu protiv Arbena Jakupija zbog zloupotrebe položaja

PODGORICA – Demokratska partija socijalista podnela je danas Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Arbena Jakupija, zbog, zloupotrebe službenog položaja.

Kako je saopšteno iz DPS-a, krivična prijava je podneta zato što je Jakupi postupio suprotno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave.

Jakupi je, kažu, putem internet portala Televizije Vijesti, u emisiji u video formatu uticao na birače iz dijaspore da ne vrše svoja Ustavom zagarantovana prava, tj. da ne glasaju na predstojećim predsedničkim izborima.

„To sve u cilju da, kao funkcioner Stranke pravde i pomirenja, koja je prethodno podržala predsedničkog kandidata Jakova Milatovića, pomogne u postizanju što boljeg rezultata, čime je ugrozio celi izborni proces, ali i doveo u pitanje ostvarenje ustavnog prava svakog građanina Crne Gore koji se trenutno nalazi van Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da uprkos tome što su Uprava na čijem je čelu i on kao vršilac dužnosti dužni da preduzmu sve mere da iseljenici ostvare svoje Ustavom i zakonom zajamčeno pravo, a to je pravo da bira, Jakupi, kažu, kroz izjavu na direktan način uticao da glasači iz dijaspore ne ostvare svoja biračka prava.

“Na osnovu svega navedenog, pozivamo Specijalno državno tužilaštvo da sprovede sve radnje iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitila prava i položaj dijaspore, odnosno iseljenika”, navodi se u saopštenju.

Jakupi je u pomenutoj izjavi, između ostalog, rekao da ne očekuje masovni dolazak dijaspore jer se ne radi o nekom pitanju od nacionalnog interesa niti se odlučuje o tome ide li Crna Gora evropskim putem ili u izolaciju.

„Verujte da je dijaspora totalno mirna i neće doći, ne ti džepovi, kako su najavljeni, nego neće doći ni dve hiljade ljudi”, rekao je Jakupi, navode iz DPS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.