U trendu

DPS traži saslušaje direktora i ministra policije

PODGORICA – Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića traži rasvetljavanje svih okolnosti događaja na obeležavanju Dana državnosti u Nikšiću, pre dva dana, rekao je danas portparol ove partije Miloš Nikolić i najavio da će tražiti saslušanje direktora Uprave policije Zorana Brđanina i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

Potpredsednik DPS Jevto Eraković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa drugim funkcionerima ove stranke, rekao da su događaji u Nikšiću od pre dva dana pokazali, kako je naveo, „spregu delova države i paraverskih, militantnih grupa“.

Eraković je naveo da nemiri u Nikšiću moraju biti veliko upozorenje za celokupnu Crnu Goru ali i region.

On je optužio deo crnogorske vlasti da, kako je naveo, „već dugo, iz straha ili interesa, koketira sa ekstremističkim grupama“ za koje kaže da su izdašno finansirane i spremne da izazovi nestabilnost u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Policija u Nikšiću je na Dan državnosti, 13. jula, upotrebila suzavac i biber sprej da bi sprečila sukob dve grupe građana.

Nekoliko policajaca i jedan broj građana je nakon toga zatražio lekarsku pomoć.

Predsednik nikšićkog odbora DPS-a Zoran Vukićević kao odgovornog za ove događaje označio je gradonačelnika Nikšića (DF) Marka Kovačevića.

“Svima je jasna namera Kovačevićeve iznenadne potrebne da slavi Dan državnosti, koji prošle godine nije ni pomenuo. Njegova namera je bila jasna svakom ko slobodno misli – da osujeti održavanje proslave u organizaciji Luče”, naveo je Vukićević, preneo je portal RTCG.

On je novinarima kazao da je tog dana policija na trg u Nikšiću, među građane koji su krenuli da se razilaze, propustila “razularene nacionaliste”, koji su, kako je kazao, nnoseći nacionalističke simbole, pevala „najogavnije nacionalističke pesme, vređala prisutne i bacala flaše i druge predmete da bi izazvala incident.

On je rekao da je usledila nekontrolisana upotreba sile kojom komanduje “onaj koji je ovo i dozvolio”.

Vukićević je pozvao nikšićke Demokrate i Građanski pokret URA da se jasno ograde od ovog događaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.