U trendu

DR Kongo: Islamski pobunjenici verni ISIS-u ubili mačetama najmanje 20 civila

KINŠASA – Osumnjičeni islamisti ubili su najmanje 20 ljudi u napadu mačetama na selo na istoku Demokratske Republike Kongo, saopštile su lokalne vlasti.

Napad, koji se dogodio u petak u selu Msandaba, deo je nasilja protiv civila, za šta vojska i lokalne vlasti krive Savezne demokratske snage (ADF), grupu iz Ugande stacioniranu na istoku Konga, koja se zaklela na vernost Islamskoj državi, preneo je Rojters.

„Izbrojali smo najmanje 20 mrtvih u petak u selu Musandaba“, rekao je vojni upravnik teritorije Beni, pukovnik Čarls Omeonga i optužio ADF.

Lokalni aktivista Žanvije Kasereka Kasajirilo rekao je da su 22 tela prebačena u obližnju bolnicu.

Vojni portparol regiona gde se dogodio napad rekao je da su napadači koristili mačete „kako bi izbegli sukob sa vojskom“.

Teroristički napad se dogodio u jednoj od dve pokrajine koje su uzdrmane sukobima, gde je država Kongo zamenila civilne vlasti vojnom upravom pre više od godinu dana u pokušaju da zaustavi nasilje.

Ove nedelje mirovnjaci Ujedinjenih nacija u Kongu osudili su drugi masakr koji je počinio ADF u obližnjoj pokrajini Uturi, kada je ubijeno 30 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar