U trendu

Dramatične posledice suše u Italiji

RIM – Italiju pogađa najgora suša u poslednjih 70 godina, a reke u toj zemlji polako presušuju, pri čemu je od januara do maja ove godine palo upola manje kiše nego što je prosek u tom periodu u zadnjih 30 godina.

Najteže je pri tom pogođen region severa, a nivo reke Po je dramatično opao tako da ona ima 80 posto manje vode u koritu, prenose italijanski mediji.

Poljoprivreda je u alarmantnoj situaciji, pošto su prinosi drastično ugroženi zbog suše.

Među najteže pogođenima su regioni Emilija Romanja i Lombardija gde je proglašena vanredna situacija, a mnogi regioni se bliže uvođenju te mere.

„Ovakva kriza nije zabeležena u istoriji regiona Lombardija“, izjavio je visoki lokalni zvaničnik Atilio Fontana.

Mnoge javne česme su zatvorene, u Milanu već sve, a takođe se uvode i zabrane zalivanja povrća i cveća u baštama iz vodovoda.

Oskudne padavine nisu, međutim, jedini uzrok scenarija koji sve više zabrinjava, objašnjava Meučo Berseli nadležan za vodoprivredu.

„Reč je o nečemu što bismo mogli nazvati ‘savršenom olujom“ – naime, ove zime je količina snega bila za 70 odsto manja od proseka, zatim su usledila četiri meseca bez kiše i temperature više za 3 do četiri stepena od prosečnih za ovaj period godine“, objašnjava Berseli.

Situaciju dodatno otežavaju šumski požari, a njihov broj je šestostruko povećan u odnosu na period od pre dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar