U trendu

Draskovic: Iza ustoličenja Joanikija stoji Moskva

SARAJEVO – Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da iza, kako je rekao, nasilnog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Jaonikija na Cetinju, stoji Moskva i dodao da Crna Gora neće postati ruski satelit.

On je za sarajevsku N1 televiziju izneo i kritike na račun ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji se javno zalaže za tzv. „srpski svet“.

„To su opasne priče. I ratovi 90-ih su počeli od priče. Teško tom ‘srpskom svetu’ za kojeg se Vulin zalaže“, rekao je Drašković.

On je dodo i da nije najbolje upoznat sa ulogom Srpske pravoslavne crkve, ali da je poznato da ona ne plaća porez i da je „miljenica državne kase“.

On je rekao da je SPC vraćena imovina i da ne podleže zakonu.

„Tolika krivična dela su počinile vladike uključujući i pedofiliju, ali ne mogu biti i nisu procesuirani. Oni imaju svoje sudove koji ne rade. Dok nije došlo do jedne naopake indoktrinacije u srpskom narodu i crkvi su se događale drugačije stvari. Onog trenutka kada je crkva prihvatila da bude čuvar i propagator nacije, a ne Hrista i hrišćanstva došlo je do duhovnih lomova u celom narodu“, rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, i dalje je mnogo „Hristovih sledbenika“ u SPC navodeći jednog koji mu je 90-ih godina rekao da nijedna crkva ni manastir na Kosovu nije vrijedna jednog ljudskog života.

„Mnogo je mladih, obrazovanih ljudi koji na drugi način gledaju na naciju. Evropa spava, a ima moć da nas urazumi, evropeizuje, ali ne reaguje. Ona mi je još jedina nada i da će shvatiti da će se Balkan uljuditi ili će se Evropa balkanizovati što bi bila kazna za nju“, rekao je Drašković.

Govoreći o izjavi visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, da u institucijama Federacije BiH nema dovoljno predstavnika Hrvata, Drašković kaže da je bio poprilično iznenađen time što je pročitao.

„Nacija i nacionalna pripadnost ne smije biti nikakav putokaz i temelj jer u Dejtonskom sporazumu nigde ne piše da ne može Srbin glasati i za Bošnjaka i Hrvata, da ne mogu Bošnjaci glasati za Srbe i Hrvate. U tim nakaradnim podelama vlastodržaca čija je vlast samo pozivanje na naciju došli smo do ove situacije“, poručio je Drašković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)