U trendu

Drastične mere protiv pušenja: Snimci užasa za odvikavanje od cigareta (video)

Turska će početi da pakuje cigarete i duvanske proizvode u jednoličnoj ambalaži u nastojanju da suzbijanje prodaju duvana i obeshrabri pušače, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

U saopštenju ministarstva se navodi da će proizvodnja jednoobraznih paklica cigareta početi u četvrtak, 5. decembra, i da će se prodaja starijih, brendiranih paklica biti stopirana 5. januara 2020. godine, prenosi Rojters.

Prodajom cigareta u jednoličnoj ambalaži, Turska će se pridružiti zemljama kao što su Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Australija.

Oboljenja povezana sa konzumiranjem duvana, prema podacima turskih vlasti, uzrok su više od 100.000 smrtnih slučajeva godišnje u toj zemlji.

Prema novim propisima, duvanski proizvodi će se prodavati u jednoobraznim standardnim pakovanjima sa porukama upozorenja i drugim obaveznim informacijama i ilustracijama.

Naziv brenda će biti napisan samo na jednoj strani pakovanja, maksimalno na pet odsto površine strane. Ni logotip ni simbol brenda neće biti dozvoljen na novom dizajnu pakovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.