U trendu

Drulak: Finska i Svedska nece dobiti bezbednost na duze staze

PRAG – Ulazak u NATO neće doneti Švedskoj i Finskoj trajnu bezbednost, ocenio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Češke Petr Drulak.

„Ulaskom u NATO, obe nordijske zemlje mogu da odahnu po pitanju bezbednosti, ali na duže staze, ovaj korak im neće doneti bezbednost. Neutralnost im je bila korisna. Finska neutralnost tokom Hladnog rata pomogla je da se dostigne napredak i bezbednost, uprkos tobožnjoj nestabilnoj poziciji između Sovjetskog saveza i NATO. Što se tiče Švedske, ona nije osetila veći evropski konflikt u prethodna dva veka“, kazao je češki zvaničnik, preneo je TAS S.

Drulak predviđa da ukoliko Stokholm i Helsinki uđu u NATO, da će to znatno ugroziti njihove odnose sa Rusijom dodajući da će porasti tenzije u regionu Baltičkog mora.

„Ako Finska i Švedska uđu u NATO, militarizacija baltičkog regiona i rizik od sukoba sa Rusijom će se povećati. Rusija će staviti obe zemlje na listu neprijatelja“, dodao je on.

Ambasadori Finske i Švedske u NATO zatražili su prijem u ovu organizaciju 18. maja, ali je Turska saopštila da neće podržati njihovo članstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.