U trendu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uskoro ide na Bliski istok

Državni sekretar SAD Entoni Blinken objavio je na svom Tviteru da će „narednih dana“ posetiti Bliski istok, posle stupanja na snagu primirja izmedju Izraela palestinskog Hamasa u pojasu Gaze.

„Posetiću region narednih dana i sa nestrpljenjem očekujem da se sretnem sa izraelskim ministrom spoljnih poslova i drugim izraelskim, palestinskim i regionalnim zvaničnicima“, napisao je Blinken u Tviter poruci.

Cilj tih sastanaka je zajednički rad na izgradnji bolje budućnosti Izraelaca i Palestinaca, saopštio je Stejt department.

Blinken je već razgovarao sa izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem i pozdravio prekid vatre.

U razgovoru dvojica zvaničnika izrazili su zahvalnost na naporima posredovanja Egipta čiju ulogu je pozdravio i američki predsednik Džozef Bajden juče popodne.

Blinken je rekao juče dok je bio na Grenlandu gde je završavao turneju posvećenu Arktiku da je spreman da ide na Bliski istok ako bi to pomoglo da se krene dalje od nasilja.

Prekid vatre koji je stupio na snagu danas u 2.00 u pojasu Gaze okončao je više od deset dana sukoba Izraela i Palestinaca, najgorih u više godina.

Sporazum je podržao Egipat regionalna sila koja održava odnose i sa Izraelom i sa ekstremističkim palestinskim Hamasom, koji Izrael, Evropska unija i SAD smatraju „terorističkim“.

Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je juče da prekid vatre predstavlja pravu šansu za kretanje napred ka miru izmedju Izraela i Palestinaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.