U trendu

Duda traži ocenu poljskog Ustavnog suda za novi zakon o pravosuđu

VARŠAVA – Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je danas da će tražiti ocenu Ustavnog suda o novom kontroverznom zakonu o pravosuđu, umesto da ga odbije, jer bi mogao da pomogne odmrzavanju milijardi evra iz fondova Evropske unije namenjenih Poljskoj.

Brisel je suspendovao isplatu sredstava za oporavak od pandemije Poljskoj uz obrazloženje da politika vršenja kontrole nad pravosuđem, koje po oceni EU Vlada Poljske vrši posebno preko Vrhovnog suda, krši demokratske principe, prenosi AP.

Duda je rekao da razume neophodnost da se zakon što pre donese, ali da mora da bude siguran da je novi tekst, koji je parlament odobrio u sredu, u skladu sa poljskim Ustavom pre nego što ga odobri.

Duda, koji ima ovlašćenja da imenuje sudije Ustavnog suda, izrazio je rezerve u pogledu novog zakona.

Sud je ranije podržao zakone koje je predložila vlada, uključujući zakone koji se generalno smatraju kontroverznim.

Nakon višemesečnih pregovora, vlada je predstavila izmene koje su ukinule kritikovana ovlašćenja Vrhovnog suda da kažnjava i suspenduje sudije, kao jedan od „ustupaka“ koje je Poljska pristala da ispuni kako bi dobila sredstva EU.

EU je pozvala na suštinske promene zakona pre nego što odmrzne pristup grantovima i zajmovima u vrednosti od više od 35 milijardi evra (37 milijardi dolara) namenjenih Poljskoj.

Neke prethodne izmene koje je predložila Poljska nisu bile dovoljno po oceni EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar