U trendu

Duda: Ukrajina da prizna masakr Poljaka u II svetskom ratu

VARŠAVA – Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je danas Ukrajinu da prizna „sramnu istinu“ o tome kako su ukrajinski nacionalisti masakrirali preko 100.000 Poljaka tokom Drugog svetskog rata.

On je to uradio uprkos sadašnjem zajedničkom sukobu Kijeva i Varšave protiv Rusije, a te primedbe izneo je na 79. godišnjicu ubistava 1943. godine u Voliniji u Poljskoj, koja je tada bila pod okupacijom nacista, prenosi Rojters.

Navodi se da Ukrajina nije prihvatila tu tvrdnju i često pominje događaje u Voliniji kao deo sukoba između Poljske i Ukrajine koji je pogodio obe nacije, dok poljski istoričari tvrde da je i do 12.000 Ukrajinaca ubijeno u poljskim uzvratnim operacijama.

Na današnjoj ceremoniji u Varšavi Duda je rekao da istina o ratnim masakrima i drugim sličnim događajima u istočnoj Galiciji 1944-45. godine mora da bude „čvrsto i jasno izrečena“ bez obzira na to i pozvao Kijev da prizna etničko čišćenje Poljaka koje su počinile ukrajinske nacionalističke milicije.

Poljski parlament je saopštio da su ubistva, koja su između 1943. i 1945. počinili Ukrajinska ustanička armija i Organizacija ukrajinskih nacionalista pod vođstvom Stepana Bandere, imala elemente genocida.

Rojters dodaje da nije bilo za sada reakcije Ukrajine na Dudine komentare, ali da će se njegove primedbe verovatno smatrati delom pokušaja inspirisanog Rusijom da se Ukrajina lažno prikaže kao zemlja koju treba denacifikovati, što je jedan od postavljenih ciljeva onoga što Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom.

Podseća se da je Poljska otvorila svoja vrata za ukrajinske izbeglice, a Duda je dozvolio da se njegova zemlja koristi kao logistički centar za snabdevanje Ukrajine dok se bori u iscrpljujućem ratu protiv Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar