Duterte: Ne dirati Južno kinesko more, Tramp: Da posredujem? Dobar sam u tome

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da je „bolje ne dirati“ spor oko teritorija u Južnom kineskom moru, u koji su uključeni Kina i još pet država, uključujući Filipine, dok se predsednik SAD Donald Tramp ponudio da bude posrednik u sporu pošto kaže da je „veoma dobar“ u tome.

„Mi moramo da budemo prijatelji, druge usijane glave volele bi da se suprotstavimo Kini i ostatku sveta u mnogim pitanjima“, rekao je Duterte na ceremoniji, veče pred početak samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili.

Filipinski predsednik smatra da je „bolje ne dirati“ pitanje Južnog kineskog mora jer, kako kaže, niko ne može da priušti da ide u rat.

Kina polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, dok s druge strane pravo polažu i Tajvan, Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej, podseća Rojters.

Tramp je pre dolaska u filipinsku prestonicu Manilu, na godišnje okupljanje lidera ASEAN iz glavnog grada Vijetnama Hanoja jutros poručio da je spreman da posreduje između pretendenata na teritorije u Južnom Kineskom moru.

„Ukoliko mogu da pomognem u posredovanju ili rešavanju arbitražom, recite mi“, poručio je Tramp na početku sastanka sa predsednikom Vijetnama Tran Dai Kvangom.

Tramp je ocenio da je problem stav Kine po pitanju Južnog kineskog mora.

„Veoma sam dobar posrednik i arbitar“, rekao je Tramp.

On je dodao da Kina pomaže u rešavanju napetosti sa Severnom Korejom i izrazio nadu da će Rusija učiniti isto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.