U trendu

Dve rakete ispaljene iz Gaze na Izrael

Dve rakete ispaljene su večeras iz pojasa Gaze na jug Izraela, saopštila je izraelska vojska.
Kako je navedeno jedna je pala na otvoreno područje u blizini granične ograde, a druga nije preletela granicu.

Palestinski mediji su javili da je ta raketa pala u blizini stambenog dela Beit Hanuna na severu pojasa Gaze, povredivši jednu osobu.

Sirene za protivvazdušnu uzbunu se nisu aktivirale.

Još jedna raketa pala je u Gazu u četvrtak, a druga kraj jedne kuće u izraelskom gradu Sderotu u sredu,a treću je u ponedeljak oborila izraelska protivvraketna odbrana.

Odgovornost za ispaljivanje raketa večeras još niko nije preuzeo,a za napad u ponedeljak optužen je Islamski džihad.

Izraelska vojska je na ranije raketne napade ove nedelje odgovorila napadima iz vazduha na vojne ciljeve islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, uključujuči i postrojenje za proizvodnju oružja. 

Vojska je u četvrtak saopštila da smatra Hamas odgovornim za sve što se deševa u Gazi i kao i ranije napala punktove koji pripadaju toj organizaciji bez obzira da li njeni pripadnici stoje iza raketiranja ili ne. 

Raketnim napadom u ponedeljak okončano je gotovo četiri meseca zatišja na granici Gaze. 

U sredu je raketa ispaljena posle napetog dana u Jerusalimu, kada je izraelska policija sprečila ultranacionaliste Izraelce da marširaju kroz pretežno palestinske kvartove u Starom gradu Jerusalima. Hamas je pretio da će napasti Izrael ukoliko bude marša. 

U proteklim danima često su izbijali sukobi palestinskih demonstranata i izraelskih policajaca na svetilištu u Jerusalimu na kome se nalazi džamija Al -Aksa. U tim sukobima ranjene su desetine Palestinaca i nekoliko policajaca. 

Hamas i druge ekstremističke organizacije u pojasu Gaze su više puta upozorile da su sukobi na svetom mestu u Jerusalimu crvena linija. 

Prošle godine su takvi incidenti prerasli u 11-dnevni rat izmedju Izraela i Hamasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.