U trendu

DW: Da li Italija opet postaje sigurna luka za migrante?

BON – Desničar Mateo Salvini više nije u italijanskoj vladi, međutim njegovu oštru izbegličku politiku podržava ogromna većina Italijana, piše nemački Dojče vele, uz konstataciju da su u Rimu spremni na popuštanja, ali samo ako EU pokaže solidarnost.

Italijanski premijer Đuzepe Konte boravio je u Briselu dan nakon što je nova vladajuća koalicija pokreta Pet zvezdica i Demokrata potvrdila da ostaje na čelu Vlade, a sa budućom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao je i o italijanskoj izbegličkoj politici.

Konte je u više navrata najavio da će borba protiv ilegalne migracije i krijumčara biti pooštrena, ali da bi potražioci azila koji imaju pravo na ostanak trebalo da budu bolje integrisani.

Za razliku od prethodnog ministra unutrašnjih poslova, nova ministarka Lučana Lamordeze zakone o migracijama neće tumačiti tako strogo.

„Salvini je sa ovog položaja vodio veoma jaku predizbornu kampanju. Sada sledi pokušaj da se vrati normalnom radu, što znači obezbeđenje luka i nacionalnih interesa Italije“, ocenio je stručnjak za Luc Klinkhamer iz nemačkog istorijskog instituta u Rimu.

Za sada nije jasno da li će italijanske luke biti ponovo otvorene za spasilačke brodove privatnih organizacija.

„Možda će prestati da kriminalizuju pomorsko spašavanje. Ali to ne znači i otvaranje luka“, rekao je Klinkhamer.

U Briselu je stari-novi italijanski premijer Konte insistirao da se migranti i izbeglice iz Italije odmah, prema obavezujućem ključu, raspodele u druge zemlje EU.

Prema istraživanju lista Korijere dela Sera, ubedljiva većina Italijana se slaž sa migrantskom politikom Lige i zatvorenim lukama.

„Većina Italijana je zadovoljna zatvaranjem luka. Istinska promena ove politike bi novoj vladi mogla veoma naštetiti“, kaže za DW politikolog Đovani Orsina sa Univerziteta LUIŠ u Rimu.

On je dodao da očekuje da se promeni retorika, ali ne i politika.

„Ukoliko vlada to uradi, upašće u probleme“, rekao je Orsina.

Premijer Konte se u sredu tokom posete Briselu pokazao spremnim na kompromis, a ukoliko se na nivou EU stvori trajni mehanizam za raspodelu migranata, Italija bi mogla da pristane na nastavak misije Sofija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.