DW:Fijasko Demohrišćana – šta će sada stranka Angele Merkel?

BERLIN – Socijaldemokrati su ubedljivo dobile izbore u nemačkoj pokrajini Rajnland-Pfalc, a Zeleni u Baden-Virtembergu, a kako ocenjuje Dojče vele, demohrišćani su kažnjeni zbog pandemijske politike i afera.

Ocenjuje se da će to što Hrišćansko-demokratska unija (CDU) još nikad nije prošla ovako loše u dve pokrajine na jugozapadu Nemačke, osvojivši daleko manje od 30 odsto u nekadašnjim bastionima, gde su ranije dobijali i apsolutnu većinu glasova, upaliti sve alarme u stranci Angele Merkel.

Samo šest meseci pre saveznih izbora, pitanje je da li silazna spirala može da se zaustavi.

Ankete pokazuju da na saveznom nivou demohrišćani imaju 30-33 odsto, a pre samo nekoliko meseci bili su na 38-40 odsto. Dalji pad je izvestan zbog afere u kojoj su njihovi poslanici zarađivali pare lobirajući za proizvođače maski usred pandemije, ocenjuje se u komentaru DW.

Ukazuje se, međutim, da bi za CDU i bavarsku sestrinsku Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU) bilo pametno da potraže dublje razloge pada i ocenjuje da bi, i da su vremena bolja za CDU, toj stranci bilo teško da u Rajnland.Pfalcu pobedi popularnu socijaldemokratkinju Malu Drajer koja će zadržati premijersko mesto. Isto važi za zelenog premijera Vinfrida Krečmana u Baden-Virtembergu.

Za CDU je zabrinjavajuće i to što u ove dve pokrajine više nije potrebna za stabilnu koaliciju. U Rajnland-Pfalcu će verovatno biti nastavljena koalicija socijaldemokrata sa Zelenima i liberalima, a sada je matematički ista koalicija moguća i u Baden-Virtembergu.

Krečman je do sada bio u koaliciji s demohrišćanima, ali je pitanje da li ih dalje želi u vlasti. Krečman nije tipičan Zeleni, zapravo biračima deluje tako konzervativno, kao da je iz CDU.

Ako ipak nastavi koaliciju sa demohrišćanima, to će biti snažan signal pred savezne izbore, jer Zeleni po svaku cenu žele da vladaju i u Berlinu.

Uprkos padu demohrišćana, moguće da će upravo koalicija ove dve partije biti jedina matematički i politički moguća, smatra komentator DW.

Izvesno je samo da u Kancleramtu više neće biti Angela Merkel, posle 16 godina. Srozavanje stranke pred njeno penzionisanje podseća na poslednje godine Helmuta Kola koji je bio kancelar jednako dugo kao i Merkelova, sve do 1998. godine i ostavio CDU u problemima, s teškim godinama u opoziciji.

Za današnje demohrišćane je uteha da će se njihova prednost na saveznom nivou teško sasvim istopiti do septembra, pa je sva prilika da će dati i sledećeg kancelara.

Nemačka i svet nestrpljivi su da saznaju ko će naslediti Angelu Merkel, a to bi mogao da bude novi šef CDU Armin Lašet ili bavarski premijer Markus Zeder.

Što pre demohrišćani donesu odluku ko im je kandidat, to će se pre probiti kroz negativne napise o svom kriznom menadžmentu tokom pandemije, zaključuje se u komentaru DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.