U trendu

DW: Luksuzne vile porodice Nazarbajev u Nemačkoj

BON – Porodica bivšeg predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva ima veliko bogatstvo u Nemačkoj, a reč je o sumi od 100 miliona evra uloženih u luksuzne vile u Baden Badenu, piše Dojče vele (DW).

Freske, veličanstveni lusteri, plafoni obloženi plemenitim drvetom – enterijer dvorca Zelah je impresivan, navodi DW.

Poznata banja sa jednako poznatom kockarnicom u koju je rado dolazilo i rusko plemstvo, od pada gvozdene zavese je veoma je omiljeno među postsovjetskim multimilionerima.

U 19. veku dvorac Zelah je bila letnja rezidencija ruskog carskog diplomate Mihaila Hreptoviča.

Decenijama je impozantna zgrada stajala prazna i propadala sve dok je, prema pisanju lokalne štampe, nisu kupili „kazahstanski investitori“ i detaljno je obnovili.

Gotovo 10 godina su novi vlasnici gradili i uređivali imanje po svom ukusu – uz dvorac izgrađeno je nekoliko velikih stambenih zgrada, prostrani park s fontanom i delom podzemni rekreacioni centar – veličine 1.000 kvadratnih metara.

Staklenu kupolu nad bazenom dužine 25 metara nemoguće je ne videti na satelitskim snimcima Gugla, navodi DW.

Najmanje 60 miliona evra uloženo je u izgradnju imanja dvorca Zelah, koja je završena pre otprilike dve godine.

Kao što upis u Nemački trgovački registar dokumentuje, osnovni kapital dvorca Zelah Invest GmbH, koji poseduje i upravlja imovinom, sukcesivno je, kako dodaje Dojče vele, povećan za taj iznos.

Kazahstanski investitori uz dvorac Zelah poseduju još tri nekretnine u regionu, uključujući izvanredne arhitektonske spomenike – bivšu vilu arhitekte Gustava Štroa, izgrađenu početkom 20. veka i Hotel Bilerhoe.

Za sve četriri nekretnine je ukupno utrošeno više od 100 miliona evra, pokazuju dokumenti, dodaje Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.