U trendu

Džačka: Pozdravljamo dogovor Beograda i Prištine

SKOPLJE – Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka danas je izjavila da podržava sporazum Beograda i Prištine koji je postignut u Ohridu 18. marta, ali koji, kako je navela, Srbija nije potpisala.

Kako prenosi Euronjuz na albanskom jeziku, ona je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem, navela da Albanija ceni pomoć i ulogu Severne Makedonije.

„Situacija u regionu je postala mnogo složenija nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, ali i zbog unutrašnjih dešavanja u regionu, opterećena kriznim situacijama i krhkom stabilnošću“, rekla je Džačka.

„Smatramo da će ovaj sporazum doprineti jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana i njegove evroatlantske perspektive i daljem demokratskom institucionalnom konsolidovanju“, dodala je ona.

Osmani je izjavio da Severna Makedonija i Albanija spešno prolaze kroz proces skrininga, sprovode unutrašnje reforme i odlučno idu ka punopravnom članstvu u EU.

„Godina 2030. je prava i ostvariva prilika da Severna Makedonija i Albanija uspešno završe taj proces i lično verujem u to“, rekao je Osmani.

On je istakao da će Albanija i Severna Makedonija zajednički krenuti ka EU i da politički akteri moraju da shvate da je to voz koji ne treba propustiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.