U trendu

Džaferović: Formiranje vojske RS opasno za mir u BiH

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da je najava njegovog srpskog kolege Milorada Dodika o prolongiranju preuzimanja nadležnosti države u oblasti vojske i odbrane, kako je rekao, dodatni zapaljivi potez koji destabilizuje situaciju u BiH.
Džaferović smatra da Dodik mora da povuče sve poteze koje je preduzeo u prethodnom periodu, što je, kako kaže, jedini način na osnovu kojeg može da se obezbedi mir u državi.
„To između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane sa napadima na Dejtonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odlaganja i prolongiranja“, rekao je Džaferović.
Naglasio je i da entitet ne može da preuzima nadležnosti države, prenosi sarajevski portal Klix.
„Entitet ne može da preuzima nadležnosti države ni sada ni za šest meseci, a ta priča je trebalo davno da bude zaključena ne samo oko vojske i sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktuelizuje vođen opasnim namerama“, tvrdi Džaferović.
On je poručio da je „od najvećeg interesa za sve da se Dodik zaustavi i tako očuva mir u Bosni i Hercegovini“.
„Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo lice koje je, radi svojih interesa, spremno da potkopava mir. Od najvećeg interesa za očuvanje Dejtonskog sporazuma, bezbednosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu jeste da se Dodik zaustavi jer je mir u Bosni i Hercegovini i Evropi važniji od jednog destruktivnog političara“,naveo je Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.