U trendu

Džaferović i Podžić: OS BiH spremne da brane državu

SARAJEVO – Oružane snage BiH spremne su da brane državu, ako bude potrebno, poručili su danas predsedavajući Predsedništva BiH i ministar odbrane u Savetu ministara Šefik Džaferović i Sifet Podžić.

Oni su to, kako prenosi sarajeska N1 tv., poručili onima koji žele da rade na dezintegraciji BiH.

„Oružane snage su spremne, ako bude potrebno da brane BiH“, poručili su Džaferović i Podžić, tokom obeležavanja godišnjice osnivanja tzv. Armije RBiH u kasarni Rajlovac, kod Sarajeva.

Džaferivuć je rekao da BiH na putu dalje integracije, a ne dezintegracije.

“Nije put BiH put dezintegracije, to je put u haos. Jedino reintegracija i dalje jačanje svih segmenata bh. društva, institucija pa i Oružanih snaga BiH su jedini mogući put i jedini put koji je u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji“, rekao je Džaferović.

Dodao je da se nakon Dejtonskog sporazuma 27 godina puno i mukotrpno radi na brojnim reformama, a reforma odbrane je, kaže, jedna od najuspešnijih koja je sprovedena u BiH.

„Treba dalje nastaviti jačanje Oružanih snaga i sve druge institucije i treba ići našim evropskim i NATO putem”, rekao je Džaferović.

Onima koji, kako kaže, imaju druačije poglede na budućnost BiH i koji sve procese vide u nekoj vrsti dezintegracije, Džaferović je, navodi se, poručio da se to neće dogoditi.

“Neće biti nikada nikakve dezintegracije. Može biti samo reintegracija, jačanje države BiH i njenih institucija. I neka znaju dobro pobornici tih retrogradnih snaga da je to u njihovom i u interesu onih za koji tvrde da ih predstavljaju”, rekao je Džaferović, koji trenutno predsedava Predsedništvom BiH.

Ministar Podžić je rekao da su „ponovo spremni da brane granice države, ako bude potrebno“.

“To je zakonska obaveza Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog toga postojimo, to je naša misija i ako bude trebalo sigurno ćemo braniti državu BiH“, rekao je Podžić.

On je istovremeno zamerio državi da ih je, kako je rekao, malo zaboravila jer već treću godinu OS BiH živi na privremenom finansiranju.

Onima koji, kako je rekao namerno opstruišu, poručio je da Oružane snage BiH mirno gledati rasparčavanje države.

Ocenio je da situacija u BiH nije dobra, ali ne zbog ukrajinske krize, već zbog nefunkcionisanja državnih vlasti – Predsedništva BiH, Saveta ministara BiH i Parlamenta BiH.

„Nažalost, to najviše oseća Ministarstvo odbrane i pripadnici Oružanih snaga….“, rekao je Podžić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.