U trendu

Džaferović: Jasne poruke Varheljija

SARAJEVO – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da je komesar Evropske unije za susedske odnose i proširenje Oliver Varhelji nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH poslao, kako kaže, vrlo jasnu poruku da institucije moraju da funkcionišu.

Džaferović je rekao da je na sastanku ponovio da je jedini mogući izlaz iz situacije da svi poštuju postojeći okvir u kojem deluju, a to je Ustav BiH, svi usvojeni zakoni, nastavak realizacije 14 prioriteta Evropske komisije te da se radi na tome da BiH što pre dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

„Prošle godine u oktobru u Briselu imali smo sastanak s komesarom za proširenje i tom prilikom je od BiH traženo da usvoji samo nekoliko reformi u vezi Visokog sudskog i tužilačkog veća, javne nabavke i sukob interesa i rečeno je da će BiH dobiti kandidatski status sredinom ove godine. Nažalost, to se nije desilo zbog svega što poduzima Milorad Dodik“, rekao je Džaferović, prenela je Fena.

Džaferović je takođe ponovio da je blokada institucija najveći problem u BiH te da je zbog toga ugrožen evropski put, budući da sve brojne reforme usaglašene.

Tvrdi da je komesar Varhelji poslao poruku da institucije moraju da funkcioniraju, da BiH mora biti efikasna i funkcionalna država te da se blokada rada institucija mora zaustaviti.

Niko, kazao je, nema pravo da uslovljava bilo čime rad institucija.

Smatra da je to moguće postići uz malo političke volje i spremnosti da se to poštuje princip vladavine prava, odnosno doći u institucije i u institucijama BiH donositi odluke, jer nikakvi razgovori o tome izvan institucija BiH ne dolaze u obzir.

„Niko nema pravo da uslovljava bilo čime rad institucije i unutar njih raspravljati o svim pitanjima unutar BiH“, rekao je Džaferović.

Komentirao je i izjave Dodika koji kaže da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH, a to je institucija koja treba tumačiti Ustav BiH, dodajući da se o svemu pa i o državnoj imovini mora se voditi rasprava u državnom parlamentu i doneti zakon o tome kako je Ustavni sud i zatražio.

Dodik, kaže, traži da se Oružane snage BiH redukiju na polovinu današnjeg sastava što ne može biti prihvaćeno i to mu je ukazano danas na sastanku vrlo jasno.

„Niko nema pravo da traži dogovore izvan institucija i izvan postojećeg okvira u kojem funkcionira BiH“, naveo je Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar