U trendu

Džaferović odbio da odgovori na izjavu Vulina

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Podgorici da ne želi da reaguje na izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, jer to, kao i njegov odgovor ministru smatra nedostojnim.

“Ne želim uopšte da odgovaram na pitanje tog gospodina. Ja sam član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i kao takav dužan sam da štitim i vodim računa o celoj Bosni i Hercegovini, o svim narodima i građanima koji žive u BIH. To je moja ustavna pozicija“, rekao je Džaferović.

On je na pitanje sarajevske N1 tv. da komentariše izjavu Vulina, rekao da bošnjački narod, osim u BiH, živi u skoro svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

„Potpuno je normalno da ja sarađujem, razgovaram, susrećem se sa Bošnjacima u kojima su oni autohtoni narodi. Ja nakon ove konferencije putujem u Rožaje na poziv Bošnjačkog veća i razogovaraću sa ljuduma. Prilikom te posete i svih poseta, mora se poštovati država u kojoj narod živi, njen ustav, njen suverenitet i integritet“, kžao je Džaferović.

Dodao je i da je to uvek radio.

„Tako sam se ponašao u Novom Pazaru kada sam 2019. otišao na poziv BNV-a, tako se naravno ponašam i ovde u Crnoj Gori. U čemu je problem? Promena vlasti ne treba da utiče na pozicije manjinskih naroda. Zar je to problem? To bi bio moj komentar”, kazao je Džaferović.

Vulin je ranije danas rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsednik svih Srba i da je njegovo pravo i obaveza da razgovara sa njima kada im je teško, reagujući na kritike zvaničnika Bosne i Hercegovine.

Vulin je pritom odbacio navode o paternalističkom ponašanju prema BiH i naveo da Srbija samo vodi računa šta se dešava sa Srbima u toj zemlji.

„Džaferović je dolazio u Novi Pazar i razgovarao sa Sulejmanom Ugljaninom koji je govorio da treba otcepiti takozvani Sandžak, niko mu ni reč nije rekao“, naveo je takođe Vulin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.