U trendu

Džek Ma za sada ipak ostaje izvršni direktor Alibabe

PEKING – Osnivač multinacionalne tehnološke kompanije „Alibaba“ Džek Ma otkriće u ponedeljak na svoj 54. rođendan plan o nasleđivanju kako bi kormilo svog rastućeg carstva predao novoj generaciji lidera, ali će ostati još neko vreme njen izvršni direktor, navodi Rojters.

Portparol kompanije rekao je da će Ma izneti planove o trenziciji za narednu deceniju, objavilo je „Saut Čajna Morning Post“.

On je dodao i da je strategija o tome ko će naslediti Džeka Ma deo plana menadžmenta za narednih 10 godina.

Pretnodno je „Njujork tajms“ obajvio da će se Ma povući sa čela kompanije u ponedeljak.

Prema „Blumbergovom indeksu milijardera“, ovaj bivši profesor engleskog raspolaže sa više od 40 milijardi dolara, dok je vrednost njegove kompanije više od 400 milijardi dolara.

Ma je ranije ove nedelje izjavio za „Blumberg“ da planira da ode u penziju i posveti više vremena i bogatstva koje poseduje filantropiji kroz osnivanje fondacije koja bi nosila njegovo ime i fokusirala se na obrazovanje. Time bi sledio primer američkog milijardera i osnivača „Majkrosofta“ Bila Gejtsa.

On je „Alibabu“ osnovao 1999, kada je imao 35 godina, a i nakon odlaska u penziju nastaviće da obavlja funkciju mentora u upravi kompanije.

„Alibaba“ je jedna od najvećih kompanija u Kini i među najvažnijim je onlajn maloprodajnim platformama u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.