U trendu

Džinovski požari opet haraju Rusijom, gore Ural i Sibir

Šumski požari su ovih dana progutali ogromna prostranstva na planini Ural i u Sibiru, iako su vlasti Rusije obećale da će ih brzo ugasiti, a prema današnjim podacima samo u regionu Sverdlovska gori oko 54.000 hektara šume.

Sa stihijom na tom području se bori više od 4.800 vatrogasaca, kao i oko 6.000 volontera.

Šef ruske federalne agencije za šume Ivan Sovetnikov izneo je danas očekivanje da će „većina velikih požara u regionu biti savladana i ugašena“ u naredna dva ili tri dana.

Nije najjasnije da li je takav cilj previše optimističan, jer je u subotu uveče gorelo 33.000 hektara, da bi danas bio iznet podatak kako gori 54.000 hektara, što je značajno više.

U susednom regionu Kurgan, požari su već uništili više od 300 kuća i 3.900 drugih objekata, javila je ruska agencija Tass, pozivajući se na lokalne vatrogasne zvaničnike.

Guverner Kurgana Vadim Šumkov je rekao da je u požarima poginuo i povređen jedan broj ljudi, ali nije rekao koliko, a za situaciju je rekao da je „veoma teška“.

Ministar za vanredne situacije Rusije Aleksander Kurenkov odleteo je jutros u Kurgan i izvestio da je u tom regionu većina požara stavljena pod kontrolu.

U sibirskom regionu Omsk, lokalne vlasti su proglasile vanrednu situaciju zbog požara, a lokalni mediji javljaju da je glavni grad regiona, Omsk, od jutros obavijen velom gustog smoga.

U susednom regionu Tjumen, od jutros besni 12 požara, a prethodnog dana je i tamo proglašena vandredna situacija.

Guverner Tjumena Aleksander Mur rekao je juče da tamošnje vlasti „svakodnevno registruju nove izvore požara, a sve to podjaruju veoma vrelo i suvo vreme i jaki vetrovi“.

Poslednjih godina, Rusija je na udaru izuzetno velikih šumskih požara, a stručnjaci za to krive neuobičajeno suva leta i visoke temperature.

Za ovakvo stanje eksperti krive i odluku ruske vlade iz 2007. godine da rasformira federalnu aviojedinicu za gašenje požara iz vazduha.

Njena sredstva predata su lokalnim vlastima, a potom su ona ubrzano propala. Kasnije se vlada pokajala i obnovila aviojedinicu, ali ona sada ima značajno manje resurse, i teško može da nadzire džinovske šume u Sibiru i na Dalekom istoku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar