Dzonson danas saopštava „konačnu ponudu“ za Bregzit

LONDON – Premijer Velike Britanije Boris Dzonson objaviće danas konačnu ponudu za sporazum o Bregzitu, ali i staviti do znanja Briselu da, ukoliko EU ne pristane, Britanija neće dalje pregovarati i da će napustiti evropski blok 31. oktobra bez dogovora.

Dzonson će, kako navodi Rojters, u svom završnom obraćanju na godišnjoj konferenciji konzervativaca, izneti detalje o ponudi, koju smatra fer i odgovornom.

U saopštenju koje je njegov kabinet objavio kasno sinoć, navodi se i da Dzonson „ni pod kojim okolnostima“ neće tražiti odlaganje Bregzita na predstojećem samitu u Briselu 17. i 18. oktobra.

Britanski list Telegraf objavio je da bi, prema novom planu, Severna Irska ostala u posebnom odnosu s EU do 2025. godine, nakon čega će Belfast odlučiti da li da ostane u bloku ili da se vrati britanskim pravilima, preneo je Rojters.

Predviđeno je i da pokrajina napusti carinsku uniju EU zajedno sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Severnoirska Demokratska unionisticka stranka (DUP) velikim delom je „zadovoljna“ predlozima, objavio je list Gardijan i dodao da plan podupire čelnica DUP-a Arlene Foster.

Irski ministar spoljnih poslova rekao je da predlozi neće pružiti osnove za dogovor s EU te da su „zabrinjavajući“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.