U trendu

DŽonson: Napadi 11.9. nisu poljuljali slobodu i demokratiju

LONDON – Napadi Al Kaide na SAD 11. septembra 2001. nisu uspeli da podele one koji veruju u slobodu i demokratiju, izjavio je britanski premijer Boris DŽonson u video poruci povodom 20. godišnjice tog događaja.

„Iako su teroristi nametnuli svoj teret tuge i patnje, i dok pretnja traje i danas, sada možemo sa perspektivom od 20 godina reći da nisu uspeli da poljuljaju naše verovanje u slobodu i demokratiju“, rekao je Džonson u video poruci, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, oni nisu uspeli da razdvoje narode ili da ih navedu da napuste svoje vrednosti i da žive u trajnom strahu.

Poruka će biti puštena na događaju koji će biti održan u londonskom Olimpijskom parku, gde se nalazi memorijalna skulptura napravljena od čelika spasenog sa srušenih kula Svetskog trgovinskog centra.

Džonson je godišnjicu 11. septembra povezao sa nedavnim povratkom talibanske vlasti u Avganistanu nakon povlačenja američkih, britanskih i drugih snaga NATO -a.

„Nedavni događaji u Avganistanu samo jačaju našu odlučnost da se sećamo onih koji su nam oduzeti, pazimo na preživele i one koji još uvek tuguju i čvrsto se držimo našeg verovanja u slobodu i demokratiju, koja će uvek nadvladati svakog neprijatelja“, rekao je on.

Gotovo 3.000 ljudi je poginulo u napadima Al Kaide, među njima
67 britanskih državljana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.