U trendu

Džonson: Osudili smo ubistvo Kašogija, tražimo istragu

LONDON – Velika Britanija je osudila ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija i traži da se sprovede potpuna istraga o uzroku njegove smrti, izjavio je danas premijer te zemlje Boris Džonson.

„Mi smo osudili ubistvo Džamala Kašogija i nastavljamo da pozivamo na potpunu istragu o uzroku njegove smrti“, naveo je Džonson odgovarajući na pitanje da li će Britanija suspendovati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, imajući u vidu sukob i humanitarnu krizu u Jemenu.

Džonson je rekao da Velika Britanija sledi dugogodišnji skup pravila i konvencija o prodaji oružja, prenosi Rojters.

Američki Stejt department odbio je ranije da otkrije da li je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman jedan od zvaničnika Saudijske Arabije na koje se odnosi politika ograničavanja američkih viza, prema takozvanoj „Kašogi zabrani“.

Zabrana je dobila ime po saudijskom disidentu i kolumnisti „Vašington posta“ Džamalu Kašogiju čije je ubistvo, prema podacima američkih obaveštajnih službi sa kojih je u petak skinuta oznaka tajnosti, odobrio saudijski prestolonasledik.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je da 76 saudijskih državljana podleže restrikcijama u skladu sa ovom zabranom, koja obuhvata i osobe za koje se veruje da su bile umešane u pokušaje zastrašivanja saudijskih disidenata u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar