U trendu

Džonson pod optužbama zbog renoviranja apartmana i dadilje

LONDON – Premijer Velike Britanije Boris Džonson suočio se danas s novim optužbama za troškove za preuređenje njegovog apartmana u premijerskoj rezidenciji u Dauning stritu, kao i o izdacima za čuvanje njegovog mladog sina.

Rojters podseća da se Džonson suočavao s brojnim gafovima, krizom tokom Bregzita i navodnim ljubavnim aferama, ali ističe da je gnev izazvalo otkriće da su on i njegova verenica Keri Simonds potrošili ogromnu količinu novca za renoviranje rezidencije s dizajnerom kraljevske kuće.

Džonson se suočava s brojnim navodima o raskalašnom trošenju i upravljenjem njegovim osobljem u centru britanske vlade, za koju opozicija kaže da je nesposobna.

Džonson je ponavljao nekoliko puta da je platio iz svog džepa za obnavljanje apartmana u Dauning stritu, ali Izborna komisija kaže da ima osnova da se smatra da je načinjeno krivično delo kada je reč o finansiranju radova.

Sandej tajms je rekao da je ukupan trošak iznosio oko 200.000 funti (276.000 dolara) i da je jednu fakturu „sredio“ donator Konzervativne partije, što je korist u naturi koja bi trebalo da se prijavi poreskim vlastima.

Novine takođe pišu da je donator zamoljen da plati dadilju za Džonsonovog mladog sina Vilfreda.

„Ne smeta mi da platim za političke letke, ali mi smeta što me pitaju da li bukvalno plaćam da se briše zadnjica sina premijera“, rekao je neimenovani donator.

Iz Dauning strita nisu komentarisali tekst o troškovima renoviranja, ali su rekli da je „premijer sam platio sve troškove čuvanja deteta“.

Konzervativna partija čiji je član Džonson odbila je da komentariše novinski članak.

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab odbacio je optužbe i nazvao ih neutemeljenim ogovaranjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.