U trendu

Džonson sa princom Bin Salmanom o energetskoj stabilnosti

RIJAD – Britanski premijer Boris Džonson i prestolonaslednik Saudijske Arabije, princ Mohamed bin Salman složili su se da rade zajedno na obezbeđivanju stabilnih energetskih tržišta nakon ruske invazije na Ukrajinu, kao i na jačanju trgovinske, odbrambene i bezbednosne saradnje, saopšteno je iz Džonsonvog kabineta posle njegove posete Saudijskoj Arabiji.

„Premijer i prestolonaslednik su saglasni da sarađuju kako bi održali stabilnost na energetskom tržištu i nastavili prelazak na obnovljivu i čistu tehnologiju“, navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters.

Kako je navedeno u saopštenju, britanski premijer se tokom posete pohvalno izrazio o napretku u relizaciji strateškog okvira Saudijske Arabije, „Vizija 2030“, uključujući osnaživanje i zapošljavanje žena, ali je izrazio zabrinutost u vezi sa aktuelnim pitanjima u poštovanju ljudskih prava.

List „Tajms“ je ranije izvestio ranije da će Džonson ove nedelje otputovati u Saudijsku Arabiju, kako bi pokušao da ubedi tamošnje vlasti da povećaju proizvodnju nafte, pozivajuci se na izvore koji tvrde da je on izgradio dobre veze sa rukovodstvom ove zemlje.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati se do sada nizu odazvali pozivima SAD da iskoriste svoje rezervne proizvodne kapacitete kako bi se ukrotilo „divljanje“ cena sirove nafte koje preti da izazove globalnu recesiju usled ruskog napada na Ukrajinu, navodi Rojters.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid, povodom pisanja „Tajmsa“ da će DŽonson ove nedelje otputovati u Rijad, koji je lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), izjavio je pre dva dana da će DŽonson pokušati da ubedi Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte.

Upitan da li je ispravno tražiti podršku Saudijske Arabije, samo nekoliko dana nakon što je u toj zemlji izvršeno pogubljenje 81 muškarca, Džavid je odgovorio da Britanija ima iskren odnos sa Rijadom, te da je takođe „važno priznati, sviđalo nam se to ili ne, da je Saudijska Arabija jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte“.

Saudijska Arabija je u subotu pogubila 81 muškarca, uključujući sedam državljana Jemena i jednog Sirijca, što je najveće masovno pogubljenju u kraljevini u poslednjih nekoliko decenija.

Britanski Forin ofis je nedugo nakon pogubljenja saopštio da je „šokiran“ odlukom saudijskih vlasti i da se strogo protivi smrtnoj kazni u bilo kakvim okolnostima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar