Džonson: Sirijski predsednik Asad je „otrovni arhiterorista“

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da je sirijski predsednik Bašar al-Asad „arhiterorista“ i da je vreme da Rusija shvati da je on „bukvalno i metaforički otrovan“.

Džonson je, u autorskom članku za današnji „Sandej telegraf“, rekao i da Asadov saveznik Moskva još ima vremena da se svrsta na „pravu stranu“, prenosi AFP.

„Asad je koristio hemijsko oružje, jer ono nije samo užasno i neselektivno. Ono je i zastrašujuće“, napisao je šef britanske diplomatije.

U tom smislu, navodi Džonson, Asad je „arhiterorista koji je izazvao tako neutoljivu žeđ za osvetom da se nikada ne može nadati da će ponovo vladati sirijskim stanovništvom“.

„On je bukvalno i metaforički otrovan i vreme je da se Rusija probudi i shvati to. Oni i dalje imaju vremena da stanu na pravu stranu u ovom sukobu“, istakao je britanski ministar spoljnih poslova.

Džonson je naveo i da je napad hemijskim oružjem promenio stav Zapada u pogledu Sirije.

„Britanija, SAD i naši ključni saveznici misle isto: verujemo da je taj napad najverovatnije izveo Asad, i to nad sopstvenim narodom, koristeći gas kao oružje koje je zabranjeno već skoro 100 godina“, rekao je Džonson.

Prema njegovim rečima, Zapad je pre napada hemijskim oružjem izvedenog 4. aprila bio „na pragu konsenzusa“, što se sada promenilo, a taj konsenzus je podrazumevao veću usredsređenost na borbu protiv Islamske države i prihvatanje, mada nevoljno, da povlačenje Asada s vlasti, „iako je od suštinskog značaja, treba da sačeka iznalaženje političkog rešenja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.