Džonson: Svi za jednog, jedan za sve

LONDON – Lideri NATO danas su pokušali da ublaže nesuglasice, ističući da ostaju ujedinjeni što se tiče bezbednosnih pitanja i odlučni da brane jedni druge, uprkos razmiricama.

Takav stav preneo je i britanski premijer Boris Džonson dolazeći na samit NATO koji se održava luksuznom hotelu u Votfordu, nadomak Londona.

„Jasno je da je veoma važno da alijansa ostane zajedno, jer je mnogo više toga što nas ujedinjuje, nego što razdvaja“, rekao je Džonson.

Džonson je istakao da je NATO uspešan zbog „veoma jednostavnog koncepta. Suština je u obećanju da ćemo stati u odbranu jedni drugih – svi za jednog, jedan za sve“, preneo je AP.

Na pitanje da li je NATO „moždano mrtav“, generalni sekretar Jens Stoltenberg je rekao da je NATO agilan, aktivan i da se prilagođava.

„Dok god smo u mogućnosti da ponudimo kvalitet… onda NATO još jednom dokazuje da smo u mogućnosti da odgovorimo na promenu bezbednosnog pejzaža i to je najbolji način da se obezbedi jedinstvo ovog saveza“, rekao je Stoltenberg pre početka samita.

Uoči samita u Londonu, francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je da se NATO suočava sa „moždanom smrću“ delimmično zbog nedostatka liderstva SAD.

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je njegove primedbe, dok je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nagovestio da je sam Makron „moždano mrtav“.

Kako se navodi, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan se nije obratio okupljenim novinarima.

Lideri zemalja 29 članica zapadne vojne alijanse sastaju se na poludnevnom zasedanju.

Oni bi trebalo da objave deklaraciju kojom se naglašava njihova posvećenost NATO u vreme kada se obeležava 70-ogodišnjica Alijanse i pokažu da se NATO prilagođava modernim pretnjama i potencijalno novim protivnicima poput Kine.

Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron sukobili su se u utorak zbog kritika Makrona NATO.

Makron je rekao da NATO-u treba poziv na buđenje i požalio se na nedostatak liderstva SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.