U trendu

Džordžija: Vornok u prednosti sa oko 55 hiljada glasova

ATLANTA – Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova kandidat na izborima za senatora u američkoj saveznoj državi Džordžiji demokrata i Afroamerikanac Rafel Vornok ima prednost nad protivkandidatom Keli Lafler od skoro 55 hiljada glasova, tj. 1,2 odsto, navodi se u analzi Edison Risrč.

U izbornoj trci za dva mesta u Senatu, koja će odlučiti o tome ko će kontrolisati gornji dom Kongresa, ušestvovalo je po dvoje demokrata i republikanaca: Vornok (D) i Lefler (R) s jedne strane, i Osof (D) i Perđu (R) s druge strane.

U izveštaju Rojtersa, koji se poziva na analize Edison Risrč, navodi se da je republikanac Dejvid Perđu, još jedan kandidat Republikanske stranke koji se nadmeće za jedno od dva mesta u Senatu SAD koja pripadaju Džordžiji, u zaostatku za svojim rivalom iz Demokratske stranke Džonom Osofom za oko 17 hiljada glasova, tj. oko 0,5 odsto.

Ako Vornokova pobeda bude i potvrđena on će postati prvi Afroamerikanac izabran za senatora u državi Džordžiji, ali Demokrate moraju da osvoje oba mesta u izbornoj trci za Senat kako bi u prve dve godine mandata novoizabranog predsednika Džo Bajdena imale tesnu većinu i to uz glas potpredsednice Kamale Haris.

Demokrate već imaju malu većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.